429
| X

Πυροβολισμοί και «Allahu Akbar» στις Βρυξέλλες – Δύο νεκροί

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 22:04
|X

Πυροβολισμοί και «Allahu Akbar» στις Βρυξέλλες – Δύο νεκροί

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 22:04

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κοντά στην Πλας Σενκτελέτ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην λεωφόρο Ιπρ.

Ο ένοπλος δράστης άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους φωνάζοντας «Allahu Akbar» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), ανέφερε το βελγικό δίκτυο Sud Info. Αφού σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο, ο τρομοκράτης διέφυγε με δίκυκλο.

Κατά την ίδια πηγή ο δράστης ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Facebook, όπου φέρεται να λέει ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και να πανηγύριζε ότι έχει δολοφονήσει άπιστους, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για τους «μουσουλμάνους αδελφούς» του.

Η εφημερίδα Soir ανέφερε ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος φαίνεται να κρατά ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται να άνοιξε πυρ κατά διερχομένων, μεταξύ των οποίων και κατά δύο επιβατών ενός ταξί, λίγο νωρίτερα.

Αλλα εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα θύματα της ένοπλης επίθεσης φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας, εν όψει αγώνα για τα προκριματικά του Euro με το Βέλγιο.

Κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ακόμη, μετέδωσε λίγα λεπτά μετά τις δέκα το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ΜΠΕ στη βελγική πρωτεύουσα Μαρία Αρώνη.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ενώ το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες αυξήθηκε στον υψηλότερο βαθμό.

Ντε Κρόο: «Ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση»

Λίγη ώρα μετά το αιματηρό περιστατικό ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, έσπευσε στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της χώρας.

Ο Ντε Κρόο εξέφρασε τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια «στους οικείους των θυμάτων της δειλής επίθεσης στις Βρυξέλλες», μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, με την οποία ενημέρωσε, παράλληλα, ότι βρίσκεται «στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», προσέθεσε.

«Χτυπήθηκε η καρδιά της Ευρώπης»

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών», συμπλήρωσε, προσφέροντας την υποστήριξή του «προς τις βελγικές Αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση».

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του δράστη.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», διεμήνυσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...