240
|

Pussy Riot Gulag

Avatar Νίκος Κακαρίκας 15 Νοεμβρίου 2013, 01:22

Pussy Riot Gulag

Avatar Νίκος Κακαρίκας 15 Νοεμβρίου 2013, 01:22

Η Nadezhda Tolokonnikova των Pussy Riot βρίσκεται από χτες στις φυλακές-στρατόπεδο εργασίας της πόλης Nizhniy Ingash. Μια πόλη, στην επαρχία Krasnoyarsk της Σιβηρίας, η οποία απέχει 3.553 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Κατά την περίοδο του χειμώνα το θερμόμετρο σπάνια ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου. Στο ιδιαίτερα σκληρό για κάθε άνθρωπο περιβάλλον, οι συγκεκριμένες φυλακές είχαν «εξυπηρετήσει» στο παρελθόν και το σοβιετικό καθεστώς αφού ήταν ένα από τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας (gulag) που είχαν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Σιβηρίας.

Ο φωτογράφος Carl De Keyzer είχε επισκεφτεί το 2001 την επαρχία Kransoyarsk για να φωτογραφήσει πώς το σύγχρονο ρωσικό κράτος «αξιοποίησε» αυτές τις παλιές εγκαταστάσεις για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Στο αποκαλυπτικό άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιοχής, όπως και φωτογραφίες από τις φυλακές στις οποίες μεταφέρθηκε η Nadezhda Tolokonnikova.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως όταν ο Βέλγος φωτογράφος είχε επισκεφτεί τις συγκεκριμένες φυλακές της Nizhniy Ingash, οι αρχές είχαν επιτρέψει για πρώτη φορά στην ιστορία τους να πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλία και χορευτικές παραστάσεις) από τις έγκλειστες γυναίκες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα επόμενα δυο χρόνια η διοίκηση των φυλακών στις ετήσιες, αν πραγματοποιούνται ακόμα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις δεν θα ζητήσουν σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή της 24χρονης Ρωσίδας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Vladimir Lukin η απόφαση για τη μετεγκατάσταση ελήφθη επειδή «η Tolokonnikova κατάγεται από την επαρχία Krasnoyarsk και εκτίοντας την ποινή της σε αυτή θα συμβάλει στην επανένταξή της στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News