Μήνυμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων και κυρίως στους αναποφάσιστους θέλησε να στείλει ο Ζόραν Ζάεφ, στην κρίσιμη συνεδρίαση για τη συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών και τους ζήτησε να ψηφίσουν με βάση τη θέλησή τους, ειδικά όσοι είναι αναποφάσιστοι.
«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι να προχωρήσει μπροστά η χώρα», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προειδοποιώντας ότι «η άλλη επιλογή θα έθετε τη χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζάεφ, η αποδοχή των συνταγματικών αλλαγών θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Εσείς θα αποφασίσετε εάν θα κερδίσετε πολλά ή θα χάσετε πολλά», τόνισε.
Παράλληλα, ο ίδιος έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης προς το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, υπενθυμίζοντας όσα έγιναν στη Βουλή στις 27 Απριλίου, όταν διαδηλωτές του εθνικιστικού κόμματος εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής.
«Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δεχθεί τροπολογίες για τις συνταγματικές αλλαγές, εφόσον βρίσκονται εναρμονισμένες με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη συγκεκριμένη χώρα απαιτεί τρεις ψηφοφορίες. Ήττα της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε στάδιο θα σημαίνει διακοπή της διαδικασίας και, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ζάεφ, προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών.
Στην πρώτη ψηφοφορία, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 10ημέρου, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, που σημαίνει τουλάχιστον 80 θετικές ψήφους σε σύνολο 120 εδρών.
Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τις 80 έδρες που απαιτούνται, παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο της γειτονικής χώρας ότι έχουν βρεθεί οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ του «Ναι».
Εφόσον η κυβέρνηση περάσει τον πρώτο «σκόπελο», που θεωρείται ο πιο δύσκολος, ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να καταθέσει το ακριβές κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος και να κερδίσει δεύτερη ψηφοφορία, όπου όμως χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 εδρών.
Στη συνέχεια το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τέλος θα πρέπει να εγκριθεί οριστικά από τη Βουλή και πάλι με ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών.
Η αναθεώρηση που έχει προτείνει η κυβέρνηση στα Σκόπια περιλαμβάνουν αλλαγή της ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ανασύνταξη δύο άρθρων που κατά την Ελλάδα υποθάλπουν αλυτρωτισμό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News