401
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μιλά εμπιστευτικά στον Πούτιν κατά την επίσκεψή τους στη Γερμανία το 2004 | REUTERS/Christian Charisius/File Photo

Πούτιν για Γκορμπατσόφ: Τεράστια η επίδρασή του στην παγκόσμια Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 14:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/08/2022, 16:22
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μιλά εμπιστευτικά στον Πούτιν κατά την επίσκεψή τους στη Γερμανία το 2004
|REUTERS/Christian Charisius/File Photo

Πούτιν για Γκορμπατσόφ: Τεράστια η επίδρασή του στην παγκόσμια Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 14:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/08/2022, 16:22

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε την Τετάρτη ότι ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε «τεράστια επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας».

Ο Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών (εδώ).

«Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι ένας πολιτικός και μια πολιτική προσωπικότητα που είχε μεγάλη επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας. Καθοδήγησε τη χώρα μας στη διάρκεια μιας περιόδου πολύπλοκων και δραματικών αλλαγών, καθώς και μεγάλων προκλήσεων στην εξωτερική πολιτική, οικονομικών και κοινωνικών» ανέφερε σε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε ακόμα για τον Γκορμπατσόφ ότι «αντιλήφθηκε βαθιά πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες» και αγωνίστηκε για να προσφέρει τις δικές του λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του 1980.

Αγνωστο αν θα γίνει κρατική κηδεία

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει αν θα γίνει κρατική κηδεία του Γκορμπατσόφ, καθώς ο Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax πάντως, «δεν υπάρχουν σχέδια για κρατική κηδεία». Οπως σημειώνει η Telegraph, αυτό θα διευκολύνει την κατάσταση για τους ξένους ηγέτες, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στο δίλημμα αν θα πρέπει να επισκεφθούν μία χώρα με την οποία αυτή την περίοδο έχουν κάκιστες σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε μάλιστα, ότι ούτε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος δεν ξέρει αν θα πάει στην κηδεία, είτε είναι κρατική είτε όχι. «Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η διαδικασία, εξαρτάται από τις επιθυμίες των συγγενών και φίλων», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πεσκόφ: Αδικαιολόγητες οι ελπίδες του Γκορμπατσόφ για ένα ειδύλλιο με τη Δύση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, μία πολιτική προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, αλλά είπε πως ο «ρομαντισμός» του για τις προοπτικές μιας επαναπροσέγγισης με τη Δύση δεν εκπληρώθηκε.

Μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα, ο Πεσκόφ είπε πως οι ελπίδες του Γκορμπατσόφ για ένα «ειδύλλιο» με τη Δύση ήταν αδικαιολόγητες και έπρεπε να διορθωθούν υπό την ηγεσία του Πούτιν.

«Ηθελε ειλικρινά να πιστέψει πως ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε, και πως θα οδηγούσε σε μια περίοδο αέναου ειδυλλίου ανάμεσα σε μια νέα Σοβιετική Ένωση και τον κόσμο, τη Δύση», είπε ο Πεσκόφ.

«Ο ρομαντισμός δεν δικαιολογείτο. Δεν υπήρξε καμία ρομαντική περίοδος, ο μήνας του μέλιτος δεν εκπληρώθηκε και η αιμοδιψία των αντιπάλων μας έδειξε το πρόσωπό της. Είναι καλό ότι το συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως και το κατανοήσαμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...