Για όσους έχουν δρασκελίσει το κατώφλι στρατολογικών γραφείων και Ελληνικής Πρεσβείας στη Μ. Βρετανία συγκεκριμένα, με την ατέρμονη σκυταλοδρομία νόμων, παραπληροφόρησης και «τρομοκρατίας» αντιφρονούντων, η υπομονή διαδέχεται την τρέλα. Και για όσους θεωρούν ότι οι ανυπότακτοι εξωτερικού καλοπερνάνε, γι' αυτό και συνειδητά επιλέγουν τον αφορισμό της στρατιωτικής τους θητείας, βρίσκονται σε μια προφανή άγνοια επί του θέματος και των διαδικαστικών.
Ο Όμηρος είναι 29 χρόνων, διαμένει στη Μεγάλη Βρετανία από τον Σεπτέμβρη του 2008. Τον Σεπτέμβρη του 2009 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του και έκτοτε δουλεύει στη χώρα, μέχρι και σήμερα. Σε διάστημα σχεδόν έξι χρόνων έμεινε άνεργος περίπου τέσσερις μήνες. Για έξι μήνες προσπάθησε να βρει άκρη με αλλεπάλληλα ραντεβού στην Πρεσβεία και στην Ελλάδα, συζητώντας δεξιά και αριστερά με γνωστούς, αγνώστους, σχετικούς και άσχετους για να καταλήξει στο προφανές: στην αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και την αθεράπευτη πληγή της γραφειοκρατίας.
Σε πινγκ-πονγκ λοιπόν Πρεσβείας- Στρατολογίας, ενημερώθηκε για τα παρακάτω:
1. Η θητεία είναι εξαγοράσιμη μετά τα 35 έτη της ηλικίας, με χρηματικό αντίτιμο περίπου 800 ευρώ του υπολοίπου χρόνου θητείας και υποχρεωτική θητεία 45 ημερών.
2. Το πρόστιμο για τους ανυπότακτους εξωτερικού ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, το οποίο παραγράφεται αν κάποιος θεωρηθεί μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Αυτό ισοδυναμεί με επτά συναπτά έτη εργασίας στο εξωτερικό ή συνολικά έντεκα έτη διαμονής στο εξωτερικό με ή χωρίς εργασία. (Ο Όμηρος συνομίλησε με ανθρώπους που υπέπεσαν σε αυτή την κατηγορία, ενώ είχαν πληρώσει το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, αλλά τα λεφτά δεν τους επιστράφηκαν ποτέ πίσω και κινήθηκαν νομικά, με όλες τις οικονομικές και υπόλοιπες χρονοβόρες διαδικασίες στις οποίες υποβλήθηκαν).
3. Κατέθεσε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στην Πρεσβεία, εκκαθαριστικά εφορίας, αναλυτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, βεβαίωση εργασίας και διαμονής. Όλα τα παραπάνω έγγραφα κατατέθηκαν με αντίστοιχες ημερομηνίες από τον Οκτώβριο του 2009 (έναρξη εργασίας) μέχρι και σήμερα.
4. Ως ανυπότακτος εξωτερικού, του επιτρέπεται η διαμονή στη χώρα συνολικά τριάντα ημέρες τον χρόνο.
Μάλλον δικαίως καθιερώθηκε το γνωστό «εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός». Κάπου μάλιστα διάβασα ότι γύρω στο 1953 στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Καλαμών, οι πεζικάριοι που κατατάσσονταν, διάβαζαν στην πύλη το παραπάνω λογύδριο. Ναι, γιατί έτσι ο στρατιώτης θα χαλιναγωγήσει τα πάθη του, θα σκληραγωγηθεί και θα υπηρετήσει επάξια την πατρίδα. Με τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία προφανώς οι αντοχές σου πολλαπλασιάζονται, σωστά;
Ο παραλογισμός λοιπόν ξεκινά πριν καν φορέσεις την αρβύλα. Μετά την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων και τρία ταξίδια στην Ελλάδα, η στρατολογία έδωσε την απάντησή της μέσω της Πρεσβείας: δεν θεωρεί τα έσοδα του αιτούντα αρκετά για διαβίωση στη Μεγάλη Βρετανία, αφού στο παρελθόν δεν έφταναν τις 1.200 λίρες μηνιαίως. Με αυτά τα δεδομένα, η στρατολογία επαγωγικά υποθέτει/καταθέτει εγγράφως ότι ο αιτών πηγαινοερχόταν ουσιαστικά Ελλάδα – Αγγλία, με στόχο την αποφυγή της εκπλήρωσης των στρατιωτικών του καθηκόντων.
Με λίγα λόγια, σε κατηγορεί για λαμογιά και σε τσουβαλιάζει σε ένα πακέτο 1.200 λιρών.
Πέραν τούτου, προτείνει στον Όμηρο να δηλώσει υπεύθυνα ότι διαμένει στη Μεγάλη Βρετανία από τη χρονιά που το εισόδημά του ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις διαβίωσης και όχι από το 2009. Αν δεν το κάνει, προτείνει και άλλη λύση(!): Μηνιαία αναλυτική κατάθεση τραπεζικού λογαριασμού και συμβόλαια ενοικίασης από το 2009 ως σήμερα, ως απόδειξη μη διακοπτόμενης διαμονής στο εξωτερικό. Για όσους μένουν στην Αγγλία, είναι γνωστό πως οι χαρτούρες πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Θα πας στην τράπεζα να ζητήσεις υπογεγραμμένες αναλυτικές ενημερώσεις λογαριασμού έξι χρόνων και θα γουρλώσουν τα μάτια τους οι υπάλληλοι μιας και μπορείς όλα να τα κάνεις online.
Η γνωστή υπουργική απόφαση του Βενιζέλου με τη θέσπιση του παραπάνω προστίμου σε συνδυασμό με τον παραλογισμό της κρατικής μηχανής, μια μηχανής χωρίς υποδομή, σύστημα και με «καμένα λάδια», μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυταρχική και έτσι μεθοδευμένη ώστε να κατασπαράζει ευρώ.
Κι έτσι, καταλήγει να κατασπαράζει τους πολίτες της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News