267
|

Πόλεμος και κέρδη

Avatar Νίκος Κακαρίκας 21 Οκτωβρίου 2014, 00:11

Πόλεμος και κέρδη

Avatar Νίκος Κακαρίκας 21 Οκτωβρίου 2014, 00:11

Μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιοι σίγουροι νικητές στον πόλεμο μεταξύ του Islamic State και των χωρών της Δύσης. Αυτές είναι οι εταιρίες οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο Robert Fisk, μόνο σε μια ημέρα εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό αεροπλανοφόρο 47 πύραυλοι Tomahawk. Η τιμή ενός Tomahawk είναι ένα εκατομμύριο ευρώ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά και την απόφασή της να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει ήδη παραγγείλει στην Raython νέους πυραύλους Tomahawk, συνολικής αξίας 146 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Center of Strategic and Budgetary Assessments (CSBA) στις ΗΠΑ υπολόγισε πως μόνο τον Σεπτέμβριο οι πολεμικές επιχειρήσεις κόστισαν στους φορολογούμενους πολίτες περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση:

  1. αν έχουμε μικρό αριθμό αεροπορικών επιδρομών και 2.000 άνδρες στις χερσαίες επιχειρήσεις, το μηνιαίο κόστος για τις ΗΠΑ θα κυμαίνεται μεταξύ 156 και 250 εκ. ευρώ.
  2. αν ενταθούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις και οι χερσαίες δυνάμεις αυξηθούν στις 5.000, το μηνιαίο κόστος μπορεί να ανέλθει στα 445 εκατομμύρια ευρώ.
  3. αν στις επιχειρήσεις χρειαστεί να αναπτυχθούν 25.000 στρατιώτες, τότε το μηνιαίο κόστος εκτοξεύεται κοντά στα 780 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το CSBA, με την πρώτη εκτίμηση το ετήσιο κόστος των επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την τρίτη εκτίμηση, το ετήσιο κόστος μπορεί και να ξεπεράσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Ομπάμπα έστειλε “στρατιωτικούς σύμβουλους” στο Ιράκ, μέχρι και σήμερα οι μετοχές της Lockheed Martin ανέβηκαν κατά 9,3, της Raython 3,8, της Northrup Grumman 3,8 και της General Dyanmics 4,3. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Standard and Poor’s έχει μειωθεί κατά 2,2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News