H πρώτη κουβέντα που άκουγες στην Αίγυπτο τον τελευταίο καιρό ήταν «ο Μόρσι πρέπει να φύγει». Την άκουγες από τη στιγμή που επιβιβαζόσουν στο ταξί στο αεροδρόμιο και σε συνόδευε από τις όχθες του Νείλου έως την πόλη Πορτ Σαΐντ, στη συντηρητική επαρχία του Βορρά όπου οι λέξεις είναι λίγες και σημαίνουν πολλά. Σήμερα η λέξη «Ιρχάλ», η οποία σημαίνει «φύγε», έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Και η Αίγυπτος ζει για ακόμη μια φορά κοσμοϊστορικά γεγονότα. Όποιος είχε την ατυχία να επισκεφθεί τη χώρα τελευταία μπορούσε να διαισθανθεί ότι η κατάρρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν ζήτημα χρόνου. Η παρακμή ήταν ορατή σε κάθε γωνιά του Καΐρου. Στο Κάιρο σήμερα δεν βλέπεις πλέον ούτε έναν τουρίστα, ακόμη και γειτονιές όπως η Ηλιούπολη έχουν ξεφτίσει. Στις πυραμίδες συναντάς μόνο μικροπωλητές οι οποίοι μπορεί και να σε μαχαιρώσουν για να αγοράσεις μπουκαλάκια με άμμο ερήμου Made in China. To παζάρι έχει ερημώσει. Αν είσαι γυναίκα δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις μόνη σου. Σε κάθε διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ κάποια γυναίκα δέχεται σεξουαλική επίθεση.
Ωστόσο αν τολμήσεις να πεις ότι η Αραβική Άνοιξη απέτυχε, οι Αιγύπτιοι σε αποστομώνουν. «Μόλις άρχισε» απαντούν σαν να βλέπουν ήδη το μέλλον.
Στις 30 Ιουνίου πλήθος Αιγυπτίων ξεχύθηκε στους δρόμους, από το Κάιρο ως το Δέλτα του Νείλου, για να ζητήσει την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μόρσι. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά η Ισλαμική Ελίτ της Αιγύπτου. Μια ελίτ που συνομιλεί με τους Αμερικανούς, με τους Ευρωπαίους και διαπραγματεύεται το μέλλον ενός καταδυναστευμένου λαού. Μια ελίτ που στον έναν χρόνο διακυβέρνησης έχει φέρει την Αίγυπτο σε ακόμη πιο δυσχερή οικονομική θέση και έχει καταπιέσει τις ελευθερίες των πολιτών σε έσχατο βαθμό.
Οι διαδηλώσεις είναι και πάλι βίαιες. Τα ΜΜΕ καταγράφουν δέκα νεκρούς μέχρι στιγμής και ο αριθμός φαίνεται να αυξάνεται διαρκώς. Όπως και ο αντί-αμερικανισμός. Με τους Αμερικανούς να τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Ισλαμιστές, τόσο στην Αίγυπτο αλλά και στη Συρία, το κλίμα είναι ακόμη πιο δυσμενές. Πανό προστάζουν την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Αίγυπτο, Αν Πάτερσον, να επιστρέψει σπίτι της.
Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δώσει 48 ώρες προθεσμία στον πρόεδρο Μόρσι προκειμένου να λάβει τα μέτρα του και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν συλλέξει 2 εκατομμύρια υπογραφές για την απομάκρυνση του Μόρσι, ειδάλλως θα επέμβει. Μια επιστροφή σε προ-Μόρσι εποχή φαντάζει ακόμη πιο επικίνδυνη από την τωρινή κυβέρνηση. Οι καμπάνες μια ενδεχόμενης δικτατορίας ηχούν στην πλατεία Ταχρίρ. Στον ορίζοντα δεν διακρίνεται καμία άλλη εναλλακτική λύση. «Φύγε εσύ, έλα εσύ» επαναλαμβάνει ο Μοχάμεντ, δημοσιογράφος που εξέτισε μήνες φυλακή και επί Μουμπάρακ, αλλά και επί Μόρσι. «Τι θέλουν, τέλος πάντων, αυτοί οι Αιγύπτιοι; Δεν έδωσαν ευκαιρία σε κανέναν σοβαρό άνθρωπο και τώρα ζητούν να πέσει η κυβέρνηση. Για να αναλάβει ποιος; Ποιος περιμένουμε ότι θα σώσει την Αίγυπτο όταν δεν μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας;».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News