454
|

Πίσω στις γραφομηχανές!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 25 Ιουλίου 2014, 00:52

Πίσω στις γραφομηχανές!

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 25 Ιουλίου 2014, 00:52

Στη Γερμανία, όσο πληθαίνουν οι πληροφορίες για υποκλοπές και κατασκοπεία, τόσο οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη δια ζώσης επικοινωνία – καφέδες, γεύματα και βόλτες στα πάρκα, είναι οι νέες συνήθειες που διαμορφώνονται για μια ασφαλέστερη ανταλλαγή απόψεων…

(Ή θα πρέπει να πάρουμε απόφαση, ότι όλοι μας θα μπορούσαμε να γίνουμε δυνητικά θύματα εκβιασμών, καθώς η ζωή μας όλη καταγράφεται στη μεγάλη μουβιόλα των παρακολουθήσεων, είτε θα πρέπει να απαλλαχθούμε από τη νέα τεχνολογία και να επιστρέψουμε στα δελτάρια αλληλογραφίας και στην καλλιγραφία. Στη Γερμανία συμβαίνουν και τούτα και κείνα.)

Στη συνέχεια της ιστορίας των αμερικανικών υποκλοπών γερμανικών ευαίσθητων συνδιαλέξεων, στο Βερολίνο συνελήφθη ένας τεχνικός της υπηρεσίας ασφαλείας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των αμερικανών – στους οποίους πουλούσε αποκωδικοποιημένα τηλεγραφήματα για την πορεία των ερευνών σε βάρος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας…

Δις κορόιδα οι Γερμανοί, το πήραν προσωπικά το θέμα. Και σύμφωνα με δύο διαφορετικά δημοσιεύματα δείχνουν να κινούνται προς δύο ακραίες κατευθύνσεις. Κατά την «Guardian», κοινοβουλευτικά στελέχη δήλωσαν πως «εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, να καταργήσουν εντελώς την ηλεκτρονική αλληλογραφία». «Και άρα σκέφτεστε να επανέλθετε στη γραφομηχανή;» ήταν η επακόλουθη ερώτηση. «Μάλιστα!» ήταν η αναπάντεχη απάντηση – «ούτε καν στις ηλεκτρικές γραφομηχανές, αλλά στις χειροκίνητες» αποκρίθηκε ο χριστιανοδημοκράτης Π. Σένζμπουργκ.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (που «προστατεύει» τους υψηλούς αξιωματούχους) έθεσε σε λειτουργία 20 γραφομηχανές Triumph Adler, που διακρίνονται ακριβώς διότι διαθέτουν ένα «μοναδικό αποτύπωμα», το οποίο είναι εύκολα ανιχνεύσιμο. Κατά τα γερμανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση επανεξέτασης των μεθόδων επικοινωνιών της και προς το παρόν, προτρέπει τα στελέχη της να αποφεύγουν το τηλέφωνο.

Στο «Spiegel» αναφέρεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί άφησαν τα κινητά τους σε ένα καμαράκι του υπουργείου Εξωτερικών, που επειδή βρίσκεται στο κτίριο που ήταν η Κεντρική Τράπεζα του Γ’ Ράιχ, η τοιχοποιία του είναι πολύ παχιά.

«Σκεφτόμαστε πια δυο φορές αυτά που λέμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και γενικά αποφεύγουμε το τηλέφωνο», παραδέχθηκε γερμανός υπουργός, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, όταν πρέπει να διευθετήσει τηλεφωνικά ορισμένα ζητήματα, στέλνει με στρατιωτικό αξιωματούχο ένα «κρυπτοτηλέφωνο» στον συνομιλητή της…

Αυτά είναι τα άμεσα. Διότι υπάρχουν και τα μακροπρόθεσμα. Σαν να ήταν έτοιμη από καιρό, η αρμόδια υπηρεσία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί τη συγκεκριμένη συγκυρία και βάζει μπρος προγράμματα «έγκαιρης προειδοποίησης μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο», επιτήρησης (σε πραγματικό χρόνο) των κοινωνικών δικτύων και συλλογής-επεξεργασίας πληροφοριών από το ίντερνετ. Κόλαση ευαίσθητων δεδομένων…

(Μάλιστα. Ήρθε η ώρα που οι υποψίες μας, οι εικασίες μας, οι ανησυχίες μας, επιβεβαιώνονται. Οι σπηλιές δεν προσφέρουν καταφύγιο και η γραφομηχανή ασφαλώς δεν είναι λύση για τον σύγχρονο πολίτη – για τον οποίο η επικοινωνία είναι όρος επιβίωσης. Για να μην αποτρελαθούμε, ας προσαρμοστούμε. Δεν υπάρχει πια ιδιωτικότητα, ούτε εμπιστευτικότητα. Η ζωή μας όλη είναι μια ακτινογραφία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News