486
Καρέ από την έρευνα του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου | Eva Marie Uzcategui/Getty Images

Πάνω από 180 απόρρητα αρχεία βρίσκονταν στην έπαυλη Τραμπ τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 21:20
Καρέ από την έρευνα του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου
|Eva Marie Uzcategui/Getty Images

Πάνω από 180 απόρρητα αρχεία βρίσκονταν στην έπαυλη Τραμπ τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 21:20

Επίσημο έγγραφο που αναφέρει τους λόγους της έρευνας του FBI στην κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα, έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Προηγήθηκε η εντολή του ομοσπονδιακού δικαστή Μπρους Ράινχαρτ προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημοσιοποίηση του, με τον δικαστικό λειτουργό να επικαλείται το ενδιαφέρον του κοινού για αυτήν την άνευ προηγουμένου έρευνα.

Παράλληλα, ωστόσο, ο δικαστής δέχτηκε το αίτημα του υπουργείου να σβηστούν ολόκληρες παράγραφοι του εγγράφου προκειμένου να προστατευθεί η εν εξελίξει έρευνα, περιλαμβανομένων των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλο μέρος 38σέλιδου εγγράφου που δημοσιοποιήθηκε έχει λογοκριθεί.

Πρόκειται περί ένορκης κατάθεσης, ουσιαστικά, στην οποία βασίστηκε η αμερικανική Δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα.

Ενας μη κατονομαζόμενος πράκτορας του FBI κατέθεσε ότι τα Εθνικά Αρχεία ανακάλυψαν «έγγραφα που έφεραν την ένδειξη απόρρητο» και περιείχαν «αμυντικές πληροφορίες» όταν παρέλαβαν 15 κιβώτια από την κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-αλ-Λάγκο, τον Ιανουάριο. Τα διαβαθμισμένα έγγραφα που επιστράφηκαν τότε –με καθυστέρηση– και τα οποία αναφέρεται ότι εξετάστηκαν ήταν 184.

Ο εν λόγω πράκτορας πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λόγους να πιστεύει ότι στο σπίτι του Τραμπ υπάρχουν και άλλα τέτοια αρχεία που δεν επιστράφηκαν στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, η κατάθεση υποδηλώνει ότι θα υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν ζητήματα ασφαλείας για τη χώρα εάν ορισμένα από τα απόρρητα αρχεία έπεφταν σε λάθος χέρια.

Η 17η σελίδα της αναθεωρημένης έκδοσης μιας ένορκης κατάθεσης που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό δικαστή προκειμένου να υποστηρίξει την εκτέλεση εντάλματος έρευνας από το FBI στην οικία του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσιάζει μια λίστα με τους τύπους των διαβαθμισμένων εγγράφων που επιστράφηκαν σε 15 κουτιά στα Εθνικά Αρχεία από τον πρώην πρόεδρο. Ορισμένα από αυτά φέρουν την ένδειξη «ΑΠΟΡΡΗΤΟ», άλλα την ένδειξη «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ» κ.ο.κ.. / REUTERS/Jim Bourg

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου το FBI έκανε έρευνα στη έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα όπου και κατέσχεσε κιβώτια με απόρρητα έγγραφα τα οποία ο πρώην πρόεδρος δεν παρέδωσε αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα. Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτή η έρευνα ήρθε σε συνέχεια των προηγούμενων ευρημάτων των Αρχών.

Μετά την έφοδο στο Μαρ-α-Λάγκο, προ τριών εβδομάδων σχεδόν, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες πήραν περισσότερα από 20 κιβώτια με αρχεία, ορισμένα εκ των οποίων έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι New York Times έγραψαν ότι το FBI κατέσχεσε περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα από την οικία Τραμπ, συνολικά, από τον Ιανουάριο και μέχρι την έρευνα του Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το ίδιο το FBI. Την αποκάλυψη έκαναν οι, επικαλούμενοι πολλαπλές κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή έρευνα για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα κατά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2021, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...