1192
O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο λίγο πριν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο Marine One | REUTERS/Leah Millis

Ουκρανικό: Ο Μπάιντεν επιμένει να βλέπει εισβολή τις επόμενες ημέρες

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 18:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/02/2022 19:41
O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο λίγο πριν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο Marine One
|REUTERS/Leah Millis

Ουκρανικό: Ο Μπάιντεν επιμένει να βλέπει εισβολή τις επόμενες ημέρες

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 18:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/02/2022 19:41

Ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» αλλά «η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή», επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο για το Οχάιο, ωστόσο δεν έκρυψε την δραματικότητα των στιγμών: «Κάθε ένδειξη που έχουμε συνηγορεί στο ότι ετοιμάζονται να μπουν στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες: «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγους να πιστεύουν πως η Μόσχα έχει δρομολογήσει ήδη μια επιχείρηση επίρριψης ευθυνών προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή. Παρόλ’ αυτά, ο αμερικανός πρόεδρος επέμενε πως μια διπλωματική επίλυση παραμένει εφικτή. Γι΄αυτό ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν πριν αναχωρήσει για το Μόναχο όπου θα λάβει μέρος στην Σύνοδο για την Ασφάλεια, να δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να υπογραμμίσει με την παρουσία του την κρισιμότητα των στιγμών. «Θα εξηγήσει ποιος είναι αυτός ο δρόμος», εξήγησε ο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «ακόμη υπάρχει μια διέξοδος ανοιχτή», διαψεύδοντας, ωστόσο πως έχει κανονιστεί κάποια τηλεφωνική συνδιάλεξη του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο.

Μπλίνκεν: Ετσι θα γίνει η ρωσική εισβολή

Και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτικη ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι νωρίτερα την Πέμπτη έστειλε επιστολή στον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση στις σημερινές δηλώσεις μου θα είναι νέες αρνήσεις εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα (…) ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το πει με σαφήνεια, να το πει ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια να το αποδείξει στέλνοντας τους στρατιώτες της, τα άρματα, τα αεροσκάφη, στους στρατώνες και τις βάσεις τους και στέλνοντας τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε. «Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευσή ή την άρνηση δέσμευσης», πρόσθεσε.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι» οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, «συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Δηλώνοντας ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό εκείνων που θυμούνται τα περασμένα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει τόσες λεπτομέρειες «με την ελπίδα ότι αν τις μοιραστεί με τον κόσμο» θα ωθήσει τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου».

Κατά τον Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».

«Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής. «Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί».

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πολεμικές προετοιμασίες

«Ημουν κι εγώ στρατιώτης, όχι πολύ καιρό πριν. Ξέρω, λοιπόν, από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοιες προετοιμασίες χωρίς λόγο. Και, οπωσδήποτε, δεν τις κάνεις όταν πρόκειται να πακετάρεις και να γυρίσεις σπίτι». Τα λόγια του Λόιντ Τζέιμς Οστιν, τέως στρατηγού και πλέον υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, αντικατοπτρίζουν το κλίμα που επικρατεί στο Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ για τη ρωσική στάση στο Ουκρανικό ζήτημα. Και οι ΝΑΤΟϊκοί δεν αρκούνται στις εκτιμήσεις των γεγονότων και τις ερμηνείες των ρωσικών κινήσεων. Εχουν ήδη περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της δράσης… Αμερικανοί και βρετανοί πεζοναύτες στην Πολωνία, η επίλεκτη μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού των Βασιλικών Ουαλών στην Εσθονία, ενώ άρματα μάχης, αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά και οχήματα μεταφοράς προσωπικού «εμπλουτίζουν» με αγωνία τη φρασεολογία των ανώτατων αξιωματικών, στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ισχυρίζεται πως η αποχώρηση των στρατιωτικών της μονάδων από τις επίμαχες περιοχές είναι σε πλήρη εξέλιξη. Απλώς, λέει το Κρεμλίνο, δεν πρόκειται για απλή διαδικασία. «Απαιτείται χρόνος», είπε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν μπορούν απλά να σηκωθούν στον αέρα και να πετάξουν μακριά».

«Τους βλέπουμε να πετούν με περισσότερα πολεμικά και μεταγωγικά αεροσκάφη», ήταν η άμεση απάντηση του Οστιν. «Τους βλέπουμε να κλιμακώνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας του υποστήριξε ότι τα στρατεύματα έχουν μετακινηθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ουκρανικές συνοριακές περιοχές. «Μονάδες διοικητικής μέριμνας της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας είχαν διανύσει περισσότερα από 400 μίλια από την περιοχή του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, και επέστρεψαν στη βάση τους στην πόλη Ντζερζίνσκ στην κεντρική Ρωσία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. «Αλλες στρατιωτικές ομάδες ταξίδεψαν περισσότερα από 900 μίλια σιδηροδρομικώς με τον εξοπλισμό τους και επανατοποθετήθηκαν στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν», είπε και πρόσθεσε πως τα στρατεύματα που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους μόλις τελειώσουν οι ασκήσεις.

Η Ρωσία απέλασε τον «Νο2» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απέλασε τον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν. «Καλούμε τη Ρωσία να βάλει τέλος στις αβάσιμες αυτές απελάσεις» και «εξετάζουμε την απάντησή μας», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαρτ Γκόρμαν είχε «βίζα σε ισχύ» και η εντολή του «δεν είχε τελειώσει» καθώς βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες μας να έχουμε το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό επί τόπου προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», επέμεινε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...