208
|

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 10 Αυγούστου 2014, 00:08

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 10 Αυγούστου 2014, 00:08

Μετά τον Ολάντ και τόσους άλλους ηγέτες ήρθε η σειρά του Μ. Ρέντσι; Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ixè, που έγινε με παραγγελία του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού Rai Tre, πρώτη φορά από την ορκωμοσία τον Φεβρουάριο, το ποσοστό των Ιταλών που τον εμπιστεύονται έπεσε (έστω κατά 1 μονάδα) κάτω από το 50%, ενώ αντίστοιχα η εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνησή του μειώθηκε στο 48% (από 50%). Μολονότι οι αναλυτές εξετάζουν την είδηση και την όποια σημασία της από την πλευρά του Ιταλού πρωθυπουργού, ας μη γελιόμαστε· υπάρχει κι αυτή των οπαδών-θαυμαστών.

Η αναπόδραστη, ως φαίνεται, πορεία για τους τελευταίους συνεχίζεται κι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την περιγράψει κανείς με λίγα λόγια. Πώς το είχε πεί ο Ρολάν Μπαρτ, πατώντας στο στέρεο έδαφος του Ντ. Βίνικοτ*; Ο ψυχωτικός ζει με το φόβο της κατάρρευσης, που είναι φόβος για μια κατάρρευση που έχει ήδη συντελεστεί. Και για να μην μείνει αμφιβολία, συνέχισε: Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το ερωτικό άγχος… Θα 'πρεπε κάποιος να μπορούσε να πεί [στο ερωτευμένο πρόσωπο]. «Μην έχεις πιά άγχος. Τον (την) έχεις ήδη χάσει».

(*) Διάσημος Άγγλος ψυχαναλυτής (D.W.Winnicott 1896-1971). Μεταξύ πολλών άλλων έγραψε την εργασία με τίτλο «Φόβος κατάρρευσης», που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του (1974).  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News