(Επειδή η έννοια των δημοψηφισμάτων ηλεκτρίζει πολύ κόσμο στα καθ' ημάς κι επειδή επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στη Βουλή -μεταξύ άλλων- την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, διαβάστε παρακάτω την εμπειρία της Σλοβακίας).
Το Σύνταγμα της Σλοβακίας ορίζει τον γάμο ως «μια ένωση αποκλειστικά ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα». Όμως, το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεσμοθετήθηκε ο γάμος ανάμεσα σε ομόφυλους, προκάλεσε μιαν ανησυχία σε μεγάλη μερίδα της χώρας, μολονότι οι «ομογάλακτες» χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Λιθουανία, Λεττονία, Βουλγαρία) δεν επιτρέπουν τον γάμο των ομοφύλων.
Στη Σλοβακία, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να φουντώσει κάπως το κλίμα κατά των ομοφυλόφιλων και γι΄ αυτό προκηρύχθηκε ένα δημοψήφισμα, που ζητούσε απάντηση σε τρία ερωτήματα: 1) αν επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, 2) αν επιτρέπεται η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρι του ιδίου φύλου και 3) αν έχουν οι γονείς το δικαίωμα να αρνηθούν να διδαχθεί το παιδί τους στο σχολείο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής ή της ευθανασίας.
Για να ληφθεί όμως υπόψη η ψήφος των ψηφοφόρων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έπρεπε να είναι της τάξης τουλάχιστον του 50% – και ήταν του 21.4%. Όσοι ψήφισαν πάντως, κατά 94.5% απέρριψαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Η «Συμμαχία για την Οικογένεια» επικρότησε, επειδή «τα αποτελέσματα έδειξαν πως η Σλοβακία λέει «ναι» στην οικογένεια και στο αντρόγυνο κι αυτό είναι θαυμάσιο». Αντίθετα, οι οπαδοί του γάμου ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους είχαν καλέσει τον κόσμο σε αποχή, αφού «το δημοψήφισμα ήταν πρακτικά άχρηστο, το Σύνταγμα ορίζει ρητά τον γάμο άντρα και γυναίκας».
Η ιστορία, επομένως, ήταν μια τρύπα στο νερό. Παρόλα αυτά, όλες οι σχετικές ανταποκρίσεις σημειώνουν, ότι στο διάστημα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος εκδηλώθηκε ένας «πικρός διχασμός» της κοινωνίας – που φαίνεται ότι υπήρξε τόσο μεγάλος, ώστε ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρέ Κίσκα, να αισθανθεί την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι πρέπει να εκτονωθεί η πόλωση και να αποτραπεί η περαιτέρω ρήξη των φιλικών δεσμών, «δεν πρέπει να πληγώνουμε ο ένας τον άλλο επί του θέματος» είπε.
(Ήταν ένα δημοψήφισμα εντυπώσεων, που ήθελε απλά να διαδηλώσει τη συνταγματική επιταγή και να κοντραριστεί με το δυτικοευρωπαϊκό ρεύμα θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφυλοφίλων. Φαίνεται, όμως, πως αναζωπύρωσε ιδεολογικά μίση και πάθη, τραυματίζοντας σοβαρά τη συνοχή της κοινωνίας.
Προσέχουμε για να έχουμε).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News