385
Εθελοντές και διασώστες μεταφέρουν πτώματα από σπίτια όπου υποχώρησαν τα νερά, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Χερσώνας, την Παρασκευή | REUTERS/Alexander Ermochenko

ΟΗΕ: Η Ρωσία αρνείται τη βοήθειά μας στους πληγέντες από την καταστροφή του φράγματος

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 12:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/06/2023, 15:35
Εθελοντές και διασώστες μεταφέρουν πτώματα από σπίτια όπου υποχώρησαν τα νερά, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Χερσώνας, την Παρασκευή
|REUTERS/Alexander Ermochenko

ΟΗΕ: Η Ρωσία αρνείται τη βοήθειά μας στους πληγέντες από την καταστροφή του φράγματος

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 12:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/06/2023, 15:35

Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται πιο βαρύς, καθώς υποχωρούν τα νερά από σπίτια και χωράφια και αποκαλύπτονται πτώματα.

Την Κυριακή, μάλιστα, τα μολυσμένα νερά οδήγησαν στο κλείσιμο παραλιών στη νότια Ουκρανία.

Η κατάρρευση του φράγματος, σε τομέα της Χερσώνας που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, στις 6 Ιουνίου, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία και σε τομείς της περιφέρειας που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα, καταστρέφοντας σπίτια και αγροτικές εκτάσεις και αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής έχει φθάσει τους 52 νεκρούς. Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κάνει λόγο για 17 νεκρούς και 31 αγνοούμενους. Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τους 11.000 και στις δύο πλευρές.

Ο ΟΗΕ παρότρυνε τη Ρωσία να ενεργήσει κατά τρόπο που συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της εν δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου.

«Δεν γίνεται να αρνείται κανείς τη χορήγηση βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται», τόνισε η Ντενίζ Μπράουν, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο είχε ανεγερθεί στη Νόβα Καχόβκα την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης και τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Την Παρασκευή, δημοσίευμα των New York Times, που βασίστηκε σε ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, αποκάλυψε ότι το φράγμα καταστράφηκε από τους Ρώσους.

Η απάντηση της Μόσχας

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι η ρωσική απόφαση να αρνηθεί τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές που πλημμύρισαν εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών για την ασφάλεια και «άλλων μικρών ζητημάτων».

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για ποιο λόγο η Μόσχα αρνήθηκε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

«Η διάσχιση της γραμμής επαφής (μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων) και η εγγύηση συνθηκών ασφαλείας -γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί εκεί, συνεχείς προκλήσεις, βομβαρδίζονται μη στρατιωτικοί στόχοι και άνθρωποι, άνθρωποι πεθαίνουν», δήλωσε.

«Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ δύσκολο εκεί, είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουμε ασφάλεια γι’ αυτούς. Και υπάρχουν πολλές άλλα μικρά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...