Εκτιμάται ότι πρώτη φορά στα 70 χρόνια του καστρικού καθεστώτος οι κάλπες που στήθηκαν στην Κούβα την περασμένη Κυριακή έχουν κάποιο ενδιαφέρον.
Το κουβανέζικο «σοσιαλιστικό στάτους» δεν διαταράσσεται ως προς τον κυρίαρχο ρόλο του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά το σύστημα της διακυβέρνησης (οι επίγονοι του Φιντέλ) κάνει παραχωρήσεις σε επίπεδο ιδιοκτησίας, χαλαρώνοντας κάπως τα έτσι και αλλιώς φθαρμένα και λασκαρισμένα από την πολυκαιρία λουριά του παρελθόντος. Οσον αφορά τη διοίκηση, εισάγει καινοτομίες, όπως είναι ο πρωθυπουργικός ρόλος και, ταυτόχρονα, ο περιορισμός της προεδρικής εξουσίας.
Κατά πάσα βεβαιότητα οι Κουβανοί (7,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι) θα εγκρίνουν τις προτεινόμενες αλλαγές – τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα εντός της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος του κράτους Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ περιέγραψε το νέο σύνταγμα σαν «αντιιμπεριαλιστικό» και υποστήριξε ότι «εγγυάται τα δικαιώματα κάθε πολίτη».
Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές του νέου συντάγματος στις «αγορές» και στις «ξένες επενδύσεις». Ενώ και σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων εισάγεται η νομική εκπροσώπηση κατά τη σύλληψη.
Βέβαια το πλαίσιο (η νομενκλατούρα) δεν αλλάζει: το νέο σύνταγμα κατονομάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας (το μοναδικό της χώρας) σαν την «ανώτατη πολιτική δύναμη του κράτους και της κοινωνίας». Παράλληλα δηλώνεται ότι «η Κούβα δεν θα επιστρέψει ποτέ στον καπιταλισμό».
Το νέο σύνταγμα αντικαθιστά το σοβιετικής εμπνεύσεως και λογικής σύνταγμα του 1976 που και αυτό είχε «βελτιωθεί» το 1992 και το 2002.
Η ηγεσία της Κούβας δημοσίευσε την αρχική έκδοση του σχεδίου το 2018, δίνοντας στους πολίτες την ευκαιρία να το συζητήσουν στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας τους. Πάνω σε αυτό το πρωταρχικό κείμενο έγιναν 760 τροποποιήσεις σαν αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης – ή της προσομοίωσής της. Στο αρχικό κείμενο υπήρχε και ο όρος «ένωση δύο ατόμων» που αναφερόταν στο άρθρο περί γάμου – ο όρος αυτός σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τη «λαϊκή βάση» (χριστιανοί) και τελικά απεσύρθη από το καθεστώς.
Στις ΗΠΑ η κουβανέζικη «αντιπολίτευση του Μαϊάμι» ισχυρίζεται ότι ο μοναδικός στόχος του νέου συντάγματος είναι η εμπέδωση της κομμουνιστικής κυριαρχίας στο νησί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News