677
Διαδηλωτές έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο απαιτούν από τον Ολαφ Σολτς να δώσει τους Taurus στην Ουκρανία | EPA/CLEMENS BILAN

Οι «κοριοί» και ο πόλεμος: Πώς η διαρροή της Μπούντεσβερ αλλάζει τα δεδομένα στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 12:21
Διαδηλωτές έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο απαιτούν από τον Ολαφ Σολτς να δώσει τους Taurus στην Ουκρανία
|EPA/CLEMENS BILAN

Οι «κοριοί» και ο πόλεμος: Πώς η διαρροή της Μπούντεσβερ αλλάζει τα δεδομένα στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 12:21

Δεν είναι και το πιο σύνηθες φαινόμενο να δημοσιεύει ένα τηλεοπτικό δίκτυο τηλεφωνικές συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού για πολεμικά ζητήματα. Συνεπώς η δημοσίευση από τη ρωσίδα δημοσιογράφο, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, στο ρωσικό προπαγανδιστικό κανάλι RT, μιας συνομιλίας διάρκειας 38 λεπτών μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του γερμανικού στρατού, αξιωματικών της περίφημης Bundeswehr, έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δυτικό στρατόπεδο, που ξεπερνά κατά πολύ τα γερμανικά σύνορα.

Ο Guardian αναρωτιόταν στην ανάλυση του και για το πώς προέκυψε αυτή η διαρροή, αλλά και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της. Και επεσήμανε και τη σουρεαλιστική πλευρά της υπόθεσης, καθώς την ώρα που ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς διέτασσε έρευνα με στόχο να βρεθεί η πηγή της διαρροής, η ρωσίδα δημοσιογράφος τού πρότεινε τη βοήθειά της για την «εξιχνίαση του εγκλήματος».

Ετσι κι αλλιώς ο ίδιος ο Σολτς ήταν ακούσιος πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής που θυμίζει τις χρυσές εποχές της κατασκοπείας. Γιατί, όπως επισημάνθηκε από τον  Guardian, στη συγκεκριμένη συζήτηση ο αρχηγός της Luftwaffe, της γερμανικής αεροπορίας, Ινγκο Γκέρχαρτς, συζητώντας με τρεις υφισταμένους του, εν όψει μάλιστα μιας συνάντησης με τον υπουργό Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, αναρωτιούνται πώς μπορεί να μεταπειστεί ο καγκελάριος για να δοθούν στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα Taurus –κάτι που ο Σολτς επιμένει ακόμα να αρνείται επειδή αυτό θα απαιτούσε την εμπλοκή γερμανών χειριστών και θα ερμηνευόταν από τη Μόσχα ως γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο. Πιθανός στόχος η γέφυρα του Κερτς που ενώνει τα ρωσικά εδάφη με την χερσόνησο της Κριμαίας.

Αβάσταχτη ελαφρότητα

To παράδοξο, ωστόσο, όπως επεσήμανε η βρετανική εφημερίδα ήταν ότι μια συζήτηση με τόσο ευαίσθητο περιεχόμενο δεν έγινε μέσα από ένα ασφαλές στρατιωτικό σύστημα, αλλά με τη χρήση του λογισμικού τηλεδιάσκεψης Webex. Ενας από τους συμμετέχοντες τηλεφώνησε από τη Σιγκαπούρη και αυτός μάλλον ήταν και ο αδύναμος κρίκος, όπως ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο υπουργός Αμυνας. Σε κάθε περίπτωση, η κλήση υπεκλάπη, ηχογραφήθηκε ηχογράφηση και δόθηκε στο RT.

Για τη βρετανική εφημερίδα το ενδιαφέρον είναι φυσικά και στο γεγονός ορισμένες από τις πτυχές της  συνομιλίας αποδείχτηκαν ενοχλητικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας δωρεάν πυρομαχικά στην προπαγανδιστική μηχανή της Μόσχας. Οι Γερμανοί αξιωματικοί αναφέρονται και σε αντίστοιχες αποστολές στρατιωτικού υλικού από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνουν ότι στην περίπτωση του τελευταίου φαίνεται ότι υπάρχουν στρατιώτες στο έδαφος που υποστηρίζουν και συμβουλεύουν τους Ουκρανούς για αποφάσεις σχετικά με τους βομβαρδισμούς. Κάτι που φυσικά δεν το λες σε «ανοιχτή γραμμή» για να δώσεις το δικαίωμα στη συνέχεια στον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

«Όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό της αποστολής, ξέρω πώς το κάνουν οι Άγγλοι», λέει ο γερμανός διοικητής στους υφισταμένους του στην κλήση. Εκτός από τη συνεργασία με συμβούλους στην πατρίδα, οι Βρετανοί «έχουν επίσης λίγους ανθρώπους στο έδαφος, το κάνουν αυτό, οι Γάλλοι όχι» – επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δεν ανησύχησαν στην Ντάουνινγκ Στριτ

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο δεν επιβεβαίωσε εάν τα βρετανικά στρατεύματα βοηθούσαν την Ουκρανία με τη χρήση πυραύλων Storm Shadow, αν και υπήρχαν φήμες ότι αυτό συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό. Εάν είναι αλήθεια, και ισχύει αυτό που αναφέρεται στη διαρροή, οι αριθμοί είναι πιθανό να είναι σχετικά μικροί, αν και οποιαδήποτε βοήθεια παρέχεται με στόχευση είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να θεωρηθεί τη συμμετοχή στη σύγκρουση.

Στο ερώτημα τι θα γίνει από εδώ και πέρα πάντως η εφημερίδα επισημαίνει ότι στο βρετανικό Υπουργείο Αμυνας δεν έδειξαν να θορυβούνται τόσο από την αποκάλυψη του ρωσικού καναλιού, αφού η αναφορά ήταν μάλλον γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες. Αντίθετα αυτό που προέβλεψε ο δημοσιογράφος είναι ότι θα αυξηθεί ξανά η πίεση προς τον Ολαφ Σολτς.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε πυραύλους κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και θα ενθαρρύναμε τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η γερμανική θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις από τη Δύση και την Ουκρανία να δωρίσει τους πυραύλους Taurus, κυρίως επειδή στην συζήτηση, που διέρρευσε οι Γερμανοί αξιωματικοί ισχυρίζονται ότι πιστεύουν πως 10 έως 20 πύραυλοι μπορεί να είναι σε θέση να ανατινάξουν τη γέφυρα του Κερτς. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό δώρο για τον πρόεδρο Ζελένσκι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...