Ηδη πριν από το κίνημα #MeToo, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος στις ΗΠΑ και αλλού βλέπουν πλέον τα σεξουαλικά παραπτώματα και έδωσε σε πολλές γυναίκες το κουράγιο για να αρχίσουν να μιλούν, δεκάδες είχαν υποβάλει μηνύσεις εναντίον του Μπιλ Κόσμπι, γράφουν στους New York Times η Σίντνεϊ Εμπερ και ο Ματ Στίβενς.
Ηταν γυναίκες όλων των ηλικιών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα – επίδοξες ηθοποιοί, μοντέλα και, σε μια σημαντική περίπτωση, μια υπάλληλος του πανεπιστημίου Temple. Μερικές ήταν νεαρές και άλλες ηλικιωμένες γυναίκες με ιστορίες κακοποίησης που εκτείνονταν πίσω δεκαετίες.
Ομως όλες χάρηκαν όταν ο Μπιλ Κόσμπι κρίθηκε ένοχος το 2018 για σεξουαλική επίθεση σε μια γυναίκα χρόνια πριν, χαιρετίζοντας την απόφαση ως πολυαναμενόμενη δικαίωση και απόδειξη ότι οι διάσημοι και επιδραστικοί άντρες θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνοι.
Αυτή η αίσθηση ανακούφισης και δικαιοσύνης κατέρρευσε την Τετάρτη 30 Ιουνίου όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια ακύρωσε την καταδίκη του και διέταξε την αποφυλάκισή του.
Η Αντρια Κόνσταντ, η οποία μήνυσε πρώτη τον διάσημο ηθοποιό με κατηγορίες που οδήγησαν στην καταδίκη του, χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική» και είπε ότι ανησυχεί γιατί μπορεί να αποθαρρύνει άλλες γυναίκες να ασκήσουν διώξεις σε περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης.
«Προτρέπουμε όλα τα θύματα», είπε η κ. Κόνσταντ σε μια δήλωση που έγινε από κοινού με τους δικηγόρους της, «να ακουστούν οι φωνές τους».
Η 65χρονη Πατρίτσια Στόιερ , η οποία κατηγόρησε τον Κόσμπι ότι της έδωσε ναρκωτικά και της επιτέθηκε σεξουαλικά το 1978 και το 1980, είπε ότι ήταν προετοιμασμένη για την πιθανότητα να ακυρωθεί η καταδίκη του, αλλά εξακολουθεί να είναι «κάπως έκπληκτη» με την απόφαση του δικαστηρίου .
«Νιώθω λυπημένη γιατί είναι κάτι που από την πλευρά μου γίνεται αντιληπτό απόλυτα ως απώλεια», είπε η κυρία Στόιερ, τονίζοντας «Αναρωτιέμαι τι θα έπρεπε να είναι η 43χρονη δοκιμασία που πέρασα».
Αλλά είπε επίσης ότι «με παρηγορεί το γεγονός ότι πιστεύω πως κάναμε το μόνο πράγμα που μπορούσαμε, δηλαδή να προχωρήσουμε και να πούμε την αλήθεια».
Μετά την απόφαση, ο Κόσμπι «μπορεί να ισχυριστεί ότι δικαιώθηκε ή ότι διώχθηκε ή ότι είναι αθώος, αλλά εγώ ξέρω ότι δεν είναι αλήθεια, και οι άλλες γυναίκες που εμφανίστηκαν επίσης γνωρίζουν ότι δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε η κυρία Στόιερ.
Η Βικτόρια Βαλεντίνο, μια άλλη από τις κατηγόρους του Μπιλ Κόσμπι, δήλωσε στο ABC News «απόλυτα σοκαρισμένη». Είπε ακόμη «Το στομάχι μου σφίγγεται» και ότι «ήταν πολύ στενοχωρημένη με την αδικία όλου του πράγματος».
Σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times, είπε μόνο ότι ήταν «συγκλονισμένη και συντετριμμένη».
Η Πατρίτσια Στόιερ δήλωσε επίσης ανήσυχη για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η απόφαση για το κίνημα #MeToo: «Θα έχει επιπτώσεις σε οποιαδήποτε γυναίκα η οποία έχει κατηγορήσει ποτέ κάποιον άνδρα που της έκανε κάτι και σε οποιοδήποτε άτομο που σκέφτεται να προχωρήσει σε αποκαλύψεις», είπε.
Η Ιντεν Τερλ, η οποία έχει επίσης κατηγορήσει τον Μπιλ Κόσμπι είπε στην Κέιτ Σνόου των NBC News ότι η λύση της υπόθεσης πρέπει τώρα να γίνει επίσης μέρος της ιστορίας του κινήματος #MeToo και του αφηγήματός του.
«Από την αρχή, οι άκαμπτες δομές της παραγραφής δεν παρείχαν προστασία ούτε έναν δρόμο για τη δικαιοσύνη για τις γυναίκες που μίλησαν εναντίον της Κόσμπι», δήλωσε στην Σνόου με ένα μήνυμα. «Οι ξεπερασμένοι νόμοι εφαρμόζονται τόσο ξεκάθαρα, προστατεύοντας τις περισσότερες φορές τους άνδρες σε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε.
Με δήλωσή της, η Εθνική Οργάνωση Γυναικών κατήγγειλε επίσης την απελευθέρωση του κ. Κόσμπι, λέγοντας ότι «το δικαστικό σύστημα στην Αμερική απέρριψε και πάλι» τις γυναίκες που είχαν επιζήσει.
Η Τίνα Τσεν, επικεφαλής του Time’s Up, κινήματος συμπαράστασης που ιδρύθηκε από ισχυρές γυναίκες στο Χόλιγουντ, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «καταστροφική», αλλά υποσχέθηκε ότι η γενναιότητα και η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι γυναίκες οι οποίες μίλησαν εναντίον του Μπιλ Κόσμπι δεν θα είναι «μάταιες»
Στη δήλωσή της, εξάλλου, η Γκλόρια Ολρεντ, δικηγόρος δεκάδων γυναικών κατά του Κόσμπι, είπε ότι η καρδιά της είναι «με εκείνες που κατέθεσαν γενναία και στις δύο ποινικές του υποθέσεις».
«Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πενσιλβάνια, ήταν ένας σημαντικός αγώνας για δικαιοσύνη και παρόλο που το δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη για τεχνικούς λόγους, δεν δικαίωσε τη συμπεριφορά του Μπιλ Κόσμπι και δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως δήλωση ή διαπίστωση ότι δεν εμπλέκεται στις πράξεις για τις οποίες έχει κατηγορηθεί», είπε η κυρία Ολρεντ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News