617
Διασώστες απομακρύνουν τη σορό ενός νεκρού από την πολυκατοικία | Reuters

Οδησσός: 12 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 13:05
Διασώστες απομακρύνουν τη σορό ενός νεκρού από την πολυκατοικία
|Reuters

Οδησσός: 12 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 13:05

Μία γυναίκα και ένα βρέφος οκτώ μηνών εντοπίστηκαν την Κυριακή στα ερείπια εννιαώροφης πολυκατοικίας, η οποία επλήγη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, από ρωσικό drone στην Οδησσό, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 12, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Μία γυναίκα «εντοπίστηκε στα ερείπια» και «ένα βρέφος βρέθηκε δίπλα σε αυτή τη γυναίκα», δήλωσε ο Ολεχ Κιπέρ, κυβερνήτης της Οδησσού.

Τα σωστικά συνεργεία επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των 12 νεκρών, διευκρινίζοντας ότι το βρέφος ήταν «οκτώ μηνών». Η μητέρα και το μωρό «εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι», έγραψαν στο Telegram.

«Σήμερα η Οδησσός και η επαρχία θρηνούν τα θύματα της ρωσικής επίθεσης», τόνισε ο Κιπέρ σε ξεχωριστή του ανάρτηση στο Telegram, εξηγώντας ότι «ο πόνος είναι μεγάλος» για «όλη την Ουκρανία».

Αποψη της πολυκατοικίας που γκρεμίστηκε στην Οδησσό – State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Αλλού στην Ουκρανία, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από τον ρωσικό βομβαρδισμό σε δύο περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία.

Η επίθεση στην Οδησσό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η Ουκρανία δεν αντιμετώπιζε καθυστερήσεις στην προμήθεια όπλων, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ρωσικές επιθέσεις με χρήση των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Σαχέντ «δεν έχουν νόημα από στρατιωτική άποψη» και ο μόνος στόχος τους είναι να σκοτώσουν και να εκφοβίσουν.

«Ο κόσμος ξέρει ότι ο τρόμος μπορεί να αντιμετωπισθεί», δήλωσε στην αποψινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. «Η καθυστέρηση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, πυραυλικών αμυντικών συστημάτων για να προστατεύσουμε το λαό μας, οδηγεί δυστυχώς σε τέτοιες απώλειες».

Ο Ζελένσκι είπε πως τα νεώτερα θύματα είναι ο Τιμόφιι, τεσσάρων μηνών, και ο Μάρκ, δύο ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο είπε πως το βρέφος βρέθηκε νεκρό δίπλα στη μητέρα του και ανήρτησε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ένας διασώστης δίπλα σε μια ματωμένη κουβέρτα, στη μια πλευρά της οποίας φαίνεται ένα χέρι μωρού και στην άλλη προβάλλει το χέρι ενός ενήλικα.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανάμεσα στους οποίους ένα κορίτσι τριών ετών.

Κι άλλες επιθέσεις, κι άλλοι νεκροί

Παράλληλα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές της Χερσώνας, του Χαρκόβου και της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Η καθυστέρηση στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία του λαού μας, οδηγεί, δυστυχώς, σε τέτοιου είδους απώλειες. Η Ουκρανία δεν ζητεί τίποτε άλλο από αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει ζωές», υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να κατανοήσει» «τα εσωτερικά πολιτικά παιγνίδια ή τις διαφορές μεταξύ των εταίρων (του Κιέβου) που περιορίζουν την άμυνά του» έναντι της Ρωσίας.

Η νίκη έναντι της Ρωσίας «εξαρτάται από εσάς», είχε τονίσει πριν μερικές ημέρες ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους Δυτικούς συμμάχους του.

Ρωσική προέλαση

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, τα μισά δυτικά όπλα παραδίδονται στο Κίεβο με καθυστέρηση.

Το πρόβλημα αυτό προστίθεται στην κούραση των στρατιωτών στο μέτωπο έπειτα από δύο χρόνια πολέμου και απέναντι σε έναν πιο πολυάριθμο ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία προχωρά ωστόσο τακτικά σε επιθέσεις με drones στις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «επίθεση 38 drones», τα οποία καταστράφηκαν «όλα» πάνω από την Κριμαία.

Το προηγούμενο βράδυ η ρωσική εθνοφρουρά είχε επισημάνει ότι «η συντριβή ενός drone» «πιθανόν» ευθυνόταν για πυρκαγιά που ξέσπασε σε συνοικία της Αγίας Πετρούπολης εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους «περίπου 100 άνθρωποι».

Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει κάποια εδάφη τις τελευταίες ημέρες, καταλαμβάνοντας πολλά μικρά χωριά στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να αναδιοργανώσουν τη γραμμή άμυνάς τους στην περιοχή.

«Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», σχολίασε χθες ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, αφού επισκέφθηκε στρατεύματα στο μέτωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...