Για τους οπαδούς του είναι «ο μάγος», «ο νικητής» και «ο βασιλιάς του Ισραήλ» – είναι ο πολιτικός που, αν κερδίσει και τις εκλογές της 9ης Απριλίου, θα ξεπεράσει τον μύθο του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν λέει το περιοδικό Economist σε αφιέρωμά του στον Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει την άποψη ότι ο Νετανιάχου έφερε τον εθνικισμό και τον σοβινισμό στο προσκήνιο πολύ πριν αυτός γίνει του συρμού –μόδα, αριστερά και δεξιά στον πλανήτη–, «μία παγκόσμια δύναμη πλέον».
Είναι «ο άνθρωπος που μετράει μεταξύ των φίλων του τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ναρέντρα Μόντι, τον Βίκτορ Ορμπαν, τον Ματέο Σαλβίνι».
Φιλοτεχνώντας το πορτρέτο του με «υπέρ και κατά», ο Εconomist σημειώνει ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κατηγορίες περί διαφθοράς μεν, αλλά είναι «μεγάλη προσωπικότητα, πιο έξυπνος και ικανός από πολλούς λαϊκιστές, και μπορεί να διεκδικήσει πολλές επιτυχίες».
Κρίνει βέβαια αρνητικά την «απαισιόδοξη αντίληψή του ότι το Ισραήλ περιβάλλεται από λύκους με προβιές προβάτων», η οποία είναι απόρροια του «δογματισμού του», επειδή τέτοια δεξιά αντίληψη εμποδίζει την επίλυση των κρίσεων και διευκολύνει τη συσσώρευση των ανεπίλυτων προβλημάτων, με πρώτο το Παλαιστινιακό.
Κίνδυνος σε βάθος χρόνου
Ταλαντούχος είναι, σημειώνει το βρετανικό Μέσο, αλλά η «ευθυγράμμιση του Νετανιάχου με τους Ρεπουμπλικανούς των ΗΠΑ θέτει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο το αμερικανικό δικομματικό δόγμα της φιλοϊσραηλινής στάσης, το οποίο είναι θεμελιώδες για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή που γεννήθηκε επί «βασιλείας Μπίμπι» είναι εκείνη «εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Και ο ίδιος ο Νετανιάχου «έχει φλερτάρει με την πιο διαδεδομένη και πιο δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας παγκοσμίως, ότι ένας εβραίος Κροίσος, ο Τζορτζ Σόρος, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την υπονόμευση των εθνικιστικών κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο».
Το Ισραήλ, γράφει ο Ecomonist, «είναι το έκτοπον της δυτικής αστικής δημοκρατίας, μια απόκλισή της. Γεννήθηκε ως το κράτος των εβραίων. Ο ιουδαϊκός σιωνισμός και ο παλαιστινιακός εθνικισμός διεκδικούν την ίδια γη. Το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές απειλές και όχι τους ‘‘μπαμπούλες’’ που εφηύραν άλλοι λαϊκιστές αλλού».
Ετσι οι εκλογές της 9ης Απριλίου προβάλλουν ως ιδιαιτέρως σημαντικές για το μέλλον του Ισραήλ: «Θα είναι ένα σημαντικό τεστ για την αντοχή της δημοκρατίας». Στις κάλπες οι Ισραηλινοί έχουν δύο επιλογές: «Ή θα ανταμείψουν τον Νετανιάχου για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δημοκρατικών θεσμών του Ισραήλ ή θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία».
Σε προφανέστατη αντίθεση με την κρίση και την επιθυμία του Economist όσον αφορά το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών, ελληνικές διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ευχή να μη τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία των διακρατικών ενεργειακών συνεργασιών, (βλέπε, άξονας Ισραήλ. Κύπρου, Ελλάδας για τον αγωγό East Med) όπως και να μη μεταβληθεί το πλαίσιο των διαμορφωμένων κάκιστων σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News