295
Ο… Πολ Μπισμούθ: ένα πρόσωπο (αξύριστο και κουρασμένο) που μπορεί να συναντήσει κανείς στις στήλες του δικαστικού ρεπορτάζ ή στις σελίδες του Σιμενόν. Κάποτε ήταν ο Νικολά Σαρκοζί | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ο… Πολ Μπισμούθ θα δικαστεί με το όνομά του, ως Νικολά Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 17:08
Ο… Πολ Μπισμούθ: ένα πρόσωπο (αξύριστο και κουρασμένο) που μπορεί να συναντήσει κανείς στις στήλες του δικαστικού ρεπορτάζ ή στις σελίδες του Σιμενόν. Κάποτε ήταν ο Νικολά Σαρκοζί
|REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ο… Πολ Μπισμούθ θα δικαστεί με το όνομά του, ως Νικολά Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 17:08

Sic transit gloria mundi, όπως πάντα: ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί περιδινίζεται σε έναν στρόβιλο ατιμωτικών δικών τις οποίες προσπαθεί να αποφύγει μεν, χωρίς επιτυχία δε.

Ετσι παρέρχεται η δόξα: η δίωξή του αφορά κατηγορίες περί διαφθοράς και περί κατάχρησης εξουσίας.

Η τελευταία προσπάθειά του να μπλοκάρει τις δικαστικές εξελίξεις ήταν μία προσφυγή του η οποία απερρίφθη από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Ετσι ο Σαρκοζί δεν θα αποφύγει και μία δίκη για απόπειρα δωροδοκίας κάποιου δικαστικού στην ποινική υπόθεση που αφορά παράνομες ενισχύσεις του κόμματός του κατά την προεκλογική περίοδο του 2007.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής ο Σαρκοζί θα δικαστεί τους επόμενους μήνες, αν και αρνείται ότι διέπραξε το αδίκημα όπως μετέδωσε και το ΒΒC.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι μπήκε στον κόπο να δωροδοκήσει τον δικαστή προσφέροντάς του μια «πριγκιπική δουλειά» στο Μονακό. Σε αντάλλαγμα ο δικαστής θα του έδινε πληροφορίες σχετικά με την ποινική έρευνα για το πολιτικό του κόμμα η οποία αφορά έκνομες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από τη μακαρίτισσα πια Λιλιάν Μπετανκούρ της L’Oreal.

Ο δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση δωροδοκίας ονομάζεται Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Εντολοδόχος του Σαρκοζί και άνθρωπος που προσέγγισε τον Αζιμπέρ ήταν ο δικηγόρος του πρώην προέδρου, κάποιος Τιερί Χερζόγκ. Και οι δυο τους θα δικαστούν, όπως και ο Σαρκοζί.

Το νόστιμο είναι ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από καταγεγραμμένες συνομιλίες του δικαστή με τον δικηγόρο, μέσω κινητών τηλεφώνων, στις οποίες χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα – του Σαρκοζί του ψευδώνυμο ήταν Πολ Μπισμούθ!

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται και για σκάνδαλο απόκρυψης κομματικών εξόδων ύψους 18,5 εκατ. ευρώ για την προεκλογική περίοδο του 2012, εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια στην εταιρεία εκδηλώσεων Bygmalion.

Ακόμη: το 2018 ανακρίθηκε από ειδικούς ανακριτές για τις καταγγελίες ότι δέχθηκε χρηματική ενίσχυση και από τον λίβυο εκκεντρικό δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι που λιντσαρίστηκε από τους υπηκόους του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...