319
Ορμπαν και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Τουρκία | Ali Balikci/Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ορμπαν στηρίζει τον Ερντογάν για το Νομπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 19:12
Ορμπαν και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Τουρκία
|Ali Balikci/Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ορμπαν στηρίζει τον Ερντογάν για το Νομπέλ Ειρήνης

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 19:12

Την υποψηφιότητα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στηρίζει η Ουγγαρία του γνωστού και μη εξαιρετέου Βίκτορ Ορμπαν.

Με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Βουδαπέστη έγινε γνωστό ότι η χώρα της κεντρικής Ευρώπης στηρίζει τον Ερντογάν λόγω των «προσπαθειών διαμεσολάβησης στην κατεύθυνση επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Ορμπαν και η κυβέρνησή του είναι γνωστοί (εδώ και εδώ) επικριτές των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας.

Οπως μετέδωσε, πάντως, το πρακτορείο TASS, καθώς και πολλά ουγγρικά ΜΜΕ, ο Σιγιάρτο υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι «η Τουρκία είναι το μόνο έθνος μέχρι αυτή τη στιγμή που έχει διαμεσολαβήσει επιτυχημένα στις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό».

Ο Ορμπαν υποδέχτηκε τον Τσαβούσογλου στη Βουδαπέστη

Και συνέχισε: «Εξαιτίας των προσπαθειών του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά», συμπληρώνοντας πως υπό αυτό το πρίσμα «η Ουγγαρία στηρίζει την πρωτοβουλία να τεθεί υποψήφιος ο τούρκος ηγέτης για το Νομπέλ Ειρήνης».

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε, όπως αναφέρει το TASS, πως η πρωτοβουλία ανήκει στον Ατίλα Τίλκι, έναν ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος υπηρετεί στο Συμβούλιο των Γηραιών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Την ίδια στιγμή, ο Σιγιάρτο κάλεσε την τουρκική πλευρά να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ώστε να δοθεί λύση στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο Ορμπαν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει κύκλο εργασιών 6 δισ. ευρώ στο ουγγρο-τουρκικό εμπόριο.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σταθερή και ασφαλής χωρίς μια σταθερή και ασφαλή Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Μετανάστευσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...