230
| YouTube

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις διώξεις αντιφρονούντων: Στη φυλακή και ο Μετίν Γκιουρτσάν

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 10:15
|YouTube

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις διώξεις αντιφρονούντων: Στη φυλακή και ο Μετίν Γκιουρτσάν

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 10:15

Την προφυλάκιση του δημοσιογράφου Μετίν Γκιουρτσάν, ιδρυτικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατσάν και εκ των σφοδρότερων επικριτών του καθεστώτος Ερντογάν, διέταξε τουρκικό δικαστήριο.

Μία από τις πιο «ενοχλητικές» φωνές, ο Μετίν Γκιουρτσάν συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας της Αγκυρας (κατ’ εντολήν βεβαίως του καθεστώτος), κατηγορούμενος για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, η τουρκική αστυνομία ανέκρινε τον Γκιουρτσάν για τις επαφές που είχε με ξένους διπλωμάτες στην Αγκυρα. Το δικαστήριο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλί Μπαμπατσάν είπε ότι το κόμμα του θα σταθεί στο πλευρό του Γκιουρτσάν και οι νομικοί σύμβουλοί του θα τον στηρίξουν «μέχρι τέλους». Οπως είπε, το DEVA δεν γνωρίζει ακόμη λεπτομέρειες της έρευνας σε βάρος του δημοσιογράφου..

«Η δουλειά του Γκιουρτσάν βασίζεται σε ανοιχτές πηγές. Δεν έχει πρόσβαση σε κρατικά απόρρητα», τόνισε ο Μπαμπατζάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του DEVA είπε ότι η σύλληψη του συνεργάτη του εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να τραβήξει την προσοχή –και τις αντιδράσεις– των πολιτών από την οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη γείτονα, το DEVA, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 2%.

Το DEVA και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζητούν εκλογές, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο, τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...