282
| REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 18:02

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 18:02

Την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας υποστήριξε την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας μάλιστα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει την περιοχή Κριμαίας, την οποία κατέχει η Ρωσία από το 2014.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στη Σύνοδο των Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου.

«Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι αμετάβλητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί απαίτηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη στάση της Τουρκίας κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Η ειλικρινής επιθυμία μας είναι ο πόλεμος να τελειώσει με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε επίσης για το θέμα των Τατάρων της Κριμαίας (τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο που ζει στην περιοχή από το 1944) και τα δικαιώματά τους στην περιοχή. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των τούρκων Τατάρων της Κριμαίας κατά την προσεχή περίοδο», σημείωσε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας, γεγονός που, όπως είπε, επιδείνωσε τα δεινά των κατοίκων της περιοχής, και υπογράμμισε το δικαίωμα των Τατάρων της Κριμαίας να ζουν «ελεύθεροι, ασφαλείς και ειρηνικά στην πατρίδα τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...