(Ο Τάκης Καραγιάννης έγραψε χτες εδώ, με ειλικρίνεια και παρρησία, την προσωπική του αποτίμηση από την ακρόαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης. Με ενδιαφέρον όμως αναζήτησα την εντύπωση που δημιούργησε στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η σχετική διαδικασία και διαπίστωσα ότι οι δύο εντυπώσεις κάπου απέχουν, κάπου συγκλίνουν. Το εντυπωσιακό όμως νομίζω πως είναι ότι στην πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση που έγινε στον υποψήφιο επίτροπο από τον Μίλτο Κύρκο, ευρωβουλευτή του Ποταμιού -την οποία προτάσσουν στις ανταποκρίσεις τους τα διεθνή ΜΜΕ, αναφέροντας ότι ήταν στο μόνο σημείο που έπιασε «λόξυγκας» τον Δημ. Αβραμόπουλο (european voice)- δεν υπήρξε συνέχεια από άλλους ευρωβουλευτές. Να σας πω τέλος, ότι ασυνήθιστα διθυραμβικά σχόλια συνέλεξε στη δική του ακρόαση ο Κύπριος υποψήφιος επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης – αλλά ας τα δούμε με τη σειρά…)
Οι οξυδερκείς αναφέρθηκαν στο «διπλωματικό και μειλίχιο ρητορικό στυλ» του Δημ. Αβραμόπουλου και «στη γνώση του να λέει το σωστό πράγμα», πολλοί επεσήμαναν πως παρά τη «συντηρητική του προέλευση» οι απαντήσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών ήταν «φιλελεύθερες», κάποιοι σημείωσαν ότι «ακολούθησε την ατζέντα της χώρας του και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη στον χειρισμό της μετανάστευσης εντός της Ε.Ε.», ορισμένοι αναφέρθηκαν σε «απαντήσεις ρουτίνας», ένας υπογράμμισε ότι η απάντησή του στον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή «αναμφίβολα έδειξε ότι είναι ένα πεπειραμένο πολιτικό ζώο κι όχι ένας τεχνοκράτης» κι ένας άλλος ότι είχε «πολύ καλή επίδοση» στην ακρόασή του από την αρμόδια επιτροπή της ευρωβουλής.
Αυτά ήταν τα σχόλια από την ακρόαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος πέρασε (για άλλους εξαιρετικά και για άλλους αβρόχοις ποσί) τη σχετική διαδικασία– όμως, πρώτον, οι ευρωβουλευτές πιάστηκαν αδιάβαστοι (όπως σημειώθηκε σε σχετική ανταπόκριση) και δεύτερον, η Διεθνής Αμνηστεία υπογράμμισε ότι τα λόγια του θα κριθούν «στη σοβαρότητά του» να τα κάνει πράξη.
(Στη δημοσιογραφία θα ήταν μείζον ατόπημα, αν κάποιος συνάδελφος δεν έδινε συνέχεια σε μια δήλωση που περιείχε «είδηση». Και όμως, κανείς ευρωβουλευτής δεν επανήλθε στην απάντηση που έδωσε ο Δ. Αβραμόπουλος στον Μ. Κύρκο – ο οποίος τον ρώτησε αν θα μπορούν στο μέλλον οι πρόσφυγες να καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου στη χώρα τους, σε ευρωπαϊκές πρεσβείες τρίτων χωρών, ώστε να μην εμπλέκονται σε δίκτυα παράνομης μεταφοράς ή να κινδυνεύουν με πνιγμό. Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρχει ένας σύμβουλος μετανάστευσης στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στις τρίτες χώρες, ο οποίος θα εξετάζει επί τόπου τις αιτήσεις – «και το λέω αυτό, μολονότι οι συνεργάτες μου δεν θα ήθελαν να με ακούσουν να το λέω» συμπλήρωσε. Η δήλωση αυτή, που αποτελεί μια νέα προσέγγιση στο θέμα (καθώς μια παραπλήσια, που είχε επεξεργαστεί η κ. Μάλμστρομ, ματαιώθηκε στην πορεία), δεν βρήκε συνέχεια από άλλον ευρωβουλευτή, μολονότι (όπως σημειώνεται στη European Voice) «πρόκειται για μια μείζονα στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής» και μολονότι η αναφορά του στους συνεργάτες του θα έπρεπε να είχε αφυπνίσει τους ευρωβουλευτές).
Την Τρίτη το απόγευμα είχε τέλος τη δική του ακρόαση ο Κύπριος υποψήφιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος άφησε μια «εξαιρετική εντύπωση» κατά τη διαδικασία (euractiv), «αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του» στα καθήκοντα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και διαχείρισης κρίσης που αναλαμβάνει. Δηλώνοντας ότι η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στις χώρες που δοκιμάζονται από τον έμπολα, τόνισε πως θέλει να είναι «η φωνή όσων δεν έχουν φωνή», υπογράμμισε ότι «θα διαπραγματευτεί και με τον διάβολο για να αποκτήσουν ανθρωπιστική βοήθεια όσοι τη χρειάζονται» και σημείωσε ότι θα συνεχίσει το έργο της προκατόχου του Κρ. Γκεοργκίεβα. Κατά τις ανταποκρίσεις, πριν ακόμη λήξει η ακρόαση, τα twitter βούιξαν από εγκώμια για την «ηγετικότητά του», την «αποφασιστικότητά του», την «ειλικρινή δέσμευσή του».
(Και κάτι ακόμη – σας το προσφέρω απλά σαν ραπανάκι για την όρεξη: πολλοί τον χαρακτήρισαν «σταρ», παραπέμποντας στην ομοιότητά του με τον Ομάρ Σαρίφ…)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News