356
Ο Λόιντ Οστιν ως στρατηγός στα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Τώρα ο Μπάιντεν τον θέλει υπουργό Άμυνας | REUTERS/Larry Downing/File Photo

Ο Μπάιντεν διάλεξε τον νέο επικεφαλής του Πενταγώνου

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 07:32
Ο Λόιντ Οστιν ως στρατηγός στα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Τώρα ο Μπάιντεν τον θέλει υπουργό Άμυνας
|REUTERS/Larry Downing/File Photo

Ο Μπάιντεν διάλεξε τον νέο επικεφαλής του Πενταγώνου

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 07:32

O Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι η προεδρία του «δεν θα είναι μια τρίτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα», αλλά συνεχίζει να αλλιεύει στελέχη από τη δεξαμενή της οκταετίας 2009-2017, κατά την οποία ο ίδιος υπηρέτησε τις ΗΠΑ ως αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μπάιντεν, ο οποίος θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, έχει καταλήξει στην απόφαση να ονομάσει τον στρατηγό εν αποστρατεία Λόιντ Οστιν, ως υπουργό Αμυνας της κυβέρνησής του.

Είναι μια ακόμα επιλογή που καλύπτει και τις απαιτήσεις διαφυλετικότητας που έχει θέσει ο Μπάιντεν για το υπουργικό του συμβούλιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι μια εικόνα της Αμερικής. Ο στρατηγός Οστιν είναι ένας αφροαμερικανός στρατιωτικός καριέρας ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2016, έπειτα από 46 χρόνια.

Το Politico επικαλέστηκε τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά με την επιλογή του Μπάιντεν και σημείωσε ότι εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά στην αμερικανική Ιστορία που ένας Αφροαμερικανός θα αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Επί Ομπάμα ο στρατηγός Οστιν είχε αναλάβει τη γενική διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφού αποστρατεύθηκε, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Raytheon Technologies, μιας από τις εταιρείες που αναλαμβάνει μεγάλες συμβάσεις για το Πεντάγωνο, μέλος του ΔΣ της Nucor, της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, και της εταιρείας υπηρεσιών υγείας Tenet.

Εχει ιδρύσει εξάλλου τη δική του εταιρεία συμβούλων, την Austin Strategy Group. Εργάζεται ακόμη για τη φιλανθρωπική οργάνωση Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης.

Ξέρει τη Μέση Ανατολή

Η θητεία του Οστιν τελείωσε, όπως είπαμε ήδη, το 2016, εποχή κατά την οποία ήταν επικεφαλής στην Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, δηλαδή στον επιτελικό φορέα συντονισμού των συμμαχικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πόστο ο Οστον εργάστηκε επί τριετία.

Τότε οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ηγούνταν του συνασπισμού που σχηματίστηκε από διάφορες δυτικές και αραβικές χώρες εναντίον του Ισλαμικού Κρατους, της οργάνωσης των τζιχαντιτών που δρούσε σε ορισμένα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Δεδομένου ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δρομολογήσει για τον προσεχή Ιανουάριο την αποχώρηση ή, έστω, τη δραστική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων και από το Αφγανιστάν, ο Οστιν, αναλαμβάνοντας το υπουργείο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία κατάσταση πρωτόγνωρη για αυτόν και μάλλον δύσκολα αναστρέψιμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...