Τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman η κυβέρνηση της Ισλανδίας επιβάλλει capital controls. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, γιατί το δύσκολο είναι να αρθούν. Τότε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι καταθέτες. Έτσι, η κυβέρνηση δημιουργεί μία επιτροπή ειδικών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κιμ Γκλεν. Το έργο της επιτροπής είναι επιτυχές και η Moody’s βελτιώνει την αξιολόγηση της Ισλανδίας…
Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Στο πλάνο, διακρίνονται μέλη της ελληνικής αποστολής να αποχωρούν από την αίθουσα, μεταξύ αυτών και δύο Κορεάτες.
«Ο Κιμ Γκλεν αποτελεί στενό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο, ώστε στη συνάντηση των 19 αρχηγών, ο Τσίπρας τού ανάθεσε σχεδόν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης. Για λίγο μεν, αλλά σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή», γράφουν στην DW, o Olaf Gersemann και ο Jan Dams.
Μετά την έκπληξη που προκάλεσε η αποκάλυψή τους για τον ρόλο του Κιμ Γκλεν στη διαπραγμάτευση, οι δύο δημοσιογράφοι της DW δημοσιεύουν σήμερα το πλήρες κείμενο με τίτλο: «Την κρίσιμη στιγμή η Μέρκελ παλεύει με τον Κιμ για κάθε λέξη».
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται ως αργά τη νύχτα. Και ο Τσίπρας και η Μέρκελ θέλουν να βρεθεί λύση. Για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση πιο γρήγορα οι συζητήσεις γίνονται σε έναν στενό κύκλο στο Level 80, αλλά εκτός από τη ζώνη ασφαλείας.
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ (η Μέρκελ την επιθυμεί, ο Τσίπρας όχι) και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Για άλλη μια φορά επιστρέφουμε στη ζώνη ασφαλείας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Τσίπρας, Τσακαλώτος). Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει μία πρόταση την οποία όμως Μέρκελ και Τουσκ δεν καταλαβαίνουν απολύτως, καθώς είναι διατυπωμένη περίπλοκα, και είναι επιφυλακτικοί. Φοβούνται ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει και πάλι να τους ξεγελάσει όπως έκανε πολλάκις τους τελευταίους μήνες. Η Μέρκελ ζητάει να έρθει κάποιος ειδικός για να βοηθήσει στην κατανόηση του κειμένου, η Κριστίν Λαγκάρντ και η ελληνική πλευρά προτείνουν να έρθουν οι συγγραφείς του κειμένου. Η άδεια δίνεται και στην αίθουσα εισέρχονται δύο άνδρες ασιατικής καταγωγής», γράφει η Die Welt. Είναι ο Κιμ και ο Κιμ.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τους συντάκτες του κειμένου της DW, ο δημοσιογράφος Olaf Gersemann λέει πως για τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ισπανούς, αυτό που συνέβη ήταν εξαιρετικά παράδοξο. Για την ακρίβεια τα παράδοξα ήταν δύο. Αφενός ότι ένας Κορεάτης συμμετείχε στην ελληνική διαπραγμάτευση -κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν…- και αφετέρου ότι η διαπραγμάτευση αφορούσε την κρατική ιδιοκτησία. «Μία χώρα, δηλαδή, στέλνει σε συνάντηση αρχηγών έναν investment banker από τρίτη χώρα και μάλιστα για ένα θέμα που αφορά μεγάλα κομμάτια της κρατικής ιδιοκτησίας. Ο Τσίπρας δεν δέχεται απλά συμβουλές από έναν εκπρόσωπο του ιδιωτικού τομέα, αλλά του δίνει και ευθύνες», λέει ο Gersemann.
Εκτός βέβαια από τα «επί της διαδικασίας», αυτό που κάνει τους ξένους να απορούν είναι ότι εν μέσω ύφεσης, ένα πρόσωπο αξιώνει για τις υπηρεσίες του απολαβές 125.000 ευρώ μηνιαίως, εισιτήρια, διανυκτερεύσεις και ημερήσιες αποζημιώσεις.
Ο Κιμ, μετά την κατάρρευση της Lehman προσλαμβάνεται από τη γερμανική Οικονομική Υπηρεσία, την κρατική ΕΠΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των χρεών της Γερμανίας. Η υπηρεσία αυτή συνέβαλε επίσης στη δημιουργία του EFSF και στη συνέχεια του ESM. Δουλειά του εκεί, είναι να επεξεργάζεται αξιόγραφα και να τα δομεί έτσι ώστε να μπορούν να βγουν για πλειστηριασμό. «Γι’ αυτό, στις ελληνικές εφημερίδες αποκαλείται ως «ο πρώην σύμβουλος του Σόιμπλε» κάτι που δεν είναι ούτε απολύτως σωστό αλλά ούτε και εντελώς λάθος», λέει ο Dams.
Οι δύο δημοσιογράφοι προσπάθησαν να αποσπάσουν μία αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως δηλώνει ότι έχει σοβαρότερες δουλειές να κάνει. Το γερμανικό υπουργείο από την άλλη, δεν διατίθεται να αποκαλύψει ό,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όσο για τον ίδιο τον Κιμ… Αρχικά είχε δεχτεί να απαντήσει στις ερωτήσεις της DW, στη συνέχεια όμως επικαλέστηκε φόρτο εργασίας στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Είμαι στο Μαξίμου και βοηθάω τον Ευκλείδη». Επόμενος στόχος των δύο δημοσιογράφων της DW είναι να μάθουν τον ρόλο του έτερου Κορεάτη -Κιμ Μπράιαν Γιουγιάν- στη διαπραγμάτευση αλλά και την αποζημίωση που θα πάρει για τα εκτός έδρας ξενύχτια του…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News