Το Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση «για τη συνεισφορά επί 6 και πλέον δεκαετίες στην προαγωγή της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη». Το βραβείο παρέλαβαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρευρέθηκαν στην τελετή στο Όσλο και τα ΜΜΕ έκαναν τη «δουλειά» τους αποδοκιμάζοντας το γεγονός. Στους δρόμους βγήκαν και Νορβηγοί πολίτες βεβαίως, που σε δύο δημοψηφίσματα (1972 και 1994) καταψήφισαν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βραβεία Νομπέλ, το Νομπέλ Ειρήνης δεν απονέμεται για την ολοκληρωμένη συνεισφορά αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας δημιουργίας ειρήνης. Η Ενωμένη Ευρώπη άρχισε να σχηματίζεται μετά τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο και ενισχύθηκε η τάση μετά τον Β΄. Ο Ψυχρός πόλεμος αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για την Ευρωπαϊκή συνείδηση και ταυτότητα και αποτέλεσε το βασικό έναυσμα για τη δημιουργία της σημερινής ΕΕ που καταφέρνει ως σήμερα να μεγαλώνει αποδεχόμενη στους κόλπους της μόνο με ειρηνικές δημοκρατικές διαδικασίες τα νέα μέλη. Έχει συντελέσει για τη διατήρηση της ειρήνης και της δημοκρατικής ελευθερίας με άμεσους τρόπους όπως με την οικονομική βοήθεια στα φτωχά νεοεισαχθέντα μέλη. Πιστεύω πως η Ευρώπη και το άξιζε το είχε ανάγκη. Ακριβώς για τον λόγο που επικαλούνται οι Ισπανοί που αντιμετωπίζουν την έξωση από τα σπίτια τους τις τελευταίες μέρες. Η Ευρώπη είναι σε οικονομικό πόλεμο. Επαναλαμβάνω ότι δεν βραβεύθηκαν οι άνθρωποι που παρέλαβαν, βραβεύθηκε ο θεσμός που αν και απειλείται από το μέγεθος της κρίσης, καταφέρνει να διαφυλάξει αυτά που ως σήμερα μας κάνουν να θέλουμε να είμαστε κομμάτι του παζλ που συνθέτει την Ένωση.
Ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νομπέλ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, μεταξύ άλλων δήλωσε πως η ΕΕ δεν βραβεύεται επειδή είναι τέλεια. Το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα και άρα "ειρηνευτικό" μέσο μοιάζει να είναι ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ, το κατ' εξοχήν στοιχείο που μεγεθύνει τις ανισότητες μεταξύ των μελών της και χωρίς ουσιαστική θεσμική ενίσχυση υφίσταται τον πόλεμο των κερδοσκόπων και γίνεται δυστυχώς ο μοχλός για την πτώχευση τεράστιων κοινωνικών ομάδων. Μπούμεραγκ γυρίζει και χτυπά την ευρωπαϊκές προσπάθειες για ειρήνη και ανάπτυξη ενισχύοντας τον εσωτερικό πάντοτε υπαρκτό σε κάθε κοινωνία πόλεμο. Με αυτή την έννοια η βράβευση του θεσμού παίρνει τεράστια συμβολική αξία. Το μήνυμα είναι οχι η επιβράβευση αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού…
Αυτό που προσωπικά με απασχολεί είναι η μετέπειτα συμπεριφορά εκείνου που βραβεύεται. Η ΕΕ κέρδισε 930.000 ευρώ τα οποία θα διπλασιάσει. 2 εκ ευρώ δηλαδή θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής προκειμένου να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες.
ΥΓ: Το Νομπέλ Ειρήνης είναι συχνά το πλέον «αμφιλεγόμενο» απ’ τα βραβεία. Περισσότερα εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News