520
Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά του οργανισμού, στην Ουάσινγκτον | Win McNamee/Getty Images

NASA για UFOs: Δεν έχουμε στοιχεία για εξωγήινη προέλευση τους

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 18:56
Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά του οργανισμού, στην Ουάσινγκτον
|Win McNamee/Getty Images

NASA για UFOs: Δεν έχουμε στοιχεία για εξωγήινη προέλευση τους

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 18:56

Eκθεση ομάδας επιστημόνων της NASA για τα Αγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) που ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν τεκμηριώνεται η εξωγήινη προέλευσή τους, ζητώντας παράλληλα τη συλλογή περισσότερων και πιο αξιόπιστων δεδομένων για τη μελέτη των λεγόμενων UFOs.

Την έκθεση ετοίμασε ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ. Πρόκειται για μια συμβουλευτική ομάδα 16 επιστημόνων από διάφορους τομείς, που ορίστηκε τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να εξεταστούν από επιστημονική σκοπιά τα «Unidentified Anomalous Phenomena» (UAP) ή Αγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα –ορισμός που αφορά σε γεγονότα που παρατηρούνται στον ουρανό, τα οποία δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα από επιστημονική άποψη, και όρος που αντικατέστησε επισήμως τον όρο ΑΤΙΑ/UFOs, καθότι ο τελευταίος έλαβε αρνητική χροιά–, και να προχωρήσει η κατανόηση τους.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένα δεδομένα από κυβερνητικούς φορείς, εμπορικά δεδομένα και δεδομένα από άλλες πηγές, για να προχωρήσει σε συστάσεις στην έκθεση.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αναφέρεται ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας UAP, γεγονός που καθιστά αδύνατη προς το παρόν την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση τους.

«Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ» διευκρίνισε η επιτροπή στην έκθεση της.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανάλυση των δεδομένων για τα UAP παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων και βασικών δεδομένων. Εμπόδιο στη συλλογή δεδομένων για τα φαινόμενα UAP αποτελούν οι «αρνητικές αντιλήψεις γύρω από την αναφορά των UAP», κατά την έκθεση, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο της συμμετοχής της NASA «στη μείωση του στίγματος».

Καλλιτεχνική απεικόνιοση υποτιθέμενου ΑΤΙΑ/UFO (Shutterstock )

Ζήτησαν, επίσης, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του αμερικανικού οργανισμού «ως μέρος μιας ισχυρής και συστηματικής στρατηγικής απόκτησης δεδομένων εντός του πλαισίου ολόκληρης της κυβέρνησης» και πρόσθεσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση συνιστούν απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό σπάνιων περιστατικών, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν UAP, μέσα σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Η μελέτη συνιστά στη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοιχτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ισχυρού συνόλου δεδομένων για την κατανόηση των μελλοντικών φαινομένων.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία και τη συμμετοχή του κοινού ως «κρίσιμη πτυχή της κατανόησης των UAP», μέσω της αύξησης των προσπαθειών συλλογής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνικών crowdsourcing από πολίτες-παρατηρητές σε όλον τον κόσμο.

«Καθώς κατανοούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο ανακαλύψεων, αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για να διερευνήσουμε τα UAP» υπογράμμισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Μετατοπίζουμε τη συζήτηση από τον εντυπωσιασμό στην επιστήμη» προσέθεσε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος ότι όλες οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν για τα UAP θα δοθούν με διαφάνεια στον κόσμο.

Ο Νέλσον ανακοίνωσε, τέλος, ότι ο οργανισμός διόρισε έναν νέο διευθυντή έρευνας για τη μελέτη των φαινομένων που παλαιότερα αναφερόταν ως UFOs.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...