455
Η Κάγια Κάλας κάνει δηλώσεις προσερχόμενη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ | REUTERS/Johanna Geron

Μόσχα: Ενταλμα σύλληψης για την πρωθυπουργό της Εσθονίας!

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 13:10
Η Κάγια Κάλας κάνει δηλώσεις προσερχόμενη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
|REUTERS/Johanna Geron

Μόσχα: Ενταλμα σύλληψης για την πρωθυπουργό της Εσθονίας!

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 13:10

Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρωθυπουργού της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, σε μία ακόμα ένδειξη της έντασης με τις χώρες της Βαλτικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κάλας διώκεται στη Ρωσία για «ποινική υπόθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται το «αδίκημα» για το οποίο κατηγορείται η εσθονή πρωθυπουργός.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν επίσης σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας, Τάιμαρ Πέτερκοπ, όπως και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας, Σιμόνας Κάιρις.

Ρωσική πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλέστηκε χωρίς να την κατονομάσει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι τρεις αξιωματούχοι χωρών της Βαλτικής διώκονται για «καταστροφή και πρόκληση ζημιάς σε μνημεία για τους σοβιετικούς στρατιώτες» του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί επί Σοβιετικής Ενωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκαν στις χώρες της Βαλτικής, σε ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περίοδου, καθώς τα κράτη αυτά βρίσκονταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Ρωσική μειονότητα διαμένει στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι σήμερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα.

Οι σχέσεις αυτές οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες θεωρούν πραγματική την απειλή μιας ρωσικής εισβολής, υποστηρίζουν ενεργά το Κίεβο στον πόλεμο κατά του ρωσικού στρατού.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρεσβευτές των τριών χωρών κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι ρωσικές αρχές τις κατηγορούν ότι «σαμποτάρουν» τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αρνούμενες να εγγυηθούν την ασφάλεια εκλογικών τμημάτων στις ρωσικές πρεσβείες στις επικράτειές τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Λετονία και η Εσθονία αποφάσισαν να τερματίσουν τις συμφωνίες νομικής συνδρομής με τη Ρωσία και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών επικαλέστηκαν ως λόγο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής.

Επίσης τον Ιανουάριο, η Εσθονία αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια παραμονής του επικεφαλής της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο οποίος είναι ρώσος πολίτης, κρίνοντας ότι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Κάλας «καταζητείται» από τις ρωσικές αρχές «για εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας και τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης».

Αναφερόμενος στους αξιωματούχους των χωρών της Βαλτικής κατά των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για αποφάσεις που συνιστούν ντε φάκτο προσβολή της Ιστορίας, είναι άνθρωποι που διεξάγουν εχθρικές ενέργειες κατά της ιστορικής μνήμης, κατά της χώρας μας».

Οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες φοβούνται τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου, θεωρούν ότι τελούσαν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ η Μόσχα θεωρεί ότι τις απελευθέρωσε και κρίνει οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση «παραποίηση της Ιστορίας», κάτι το οποίο συνιστά «έγκλημα» στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...