218
|

Μνημεία εξευτελισμού

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 30 Δεκεμβρίου 2011, 01:19

Μνημεία εξευτελισμού

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 30 Δεκεμβρίου 2011, 01:19

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είδηση για εξαναγκαστικούς ελέγχους παρθενίας σε κρατούμενες ήρθε στη δημοσιότητα, ωστόσο ήταν λίγο διαφορετική: Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε –μετά από προσφυγή παθούσας- να διακόψει ο στρατός τέτοιους εξευτελιστικούς ελέγχους, στους οποίους υπέβαλε κρατούμενες σε φυλακές του γυναίκες. Η αισιοδοξία που εκ πρώτης απόψεως δικαιολογείται από την παρέμβαση της δικαιοσύνης και την απόφασή της μετριάζεται από το ότι ο πρακτικός αντίκτυπός της είναι μάλλον σχετικός. Τέτοιοι έλεγχοι δεν καλύπτονταν από κάποια προηγούμενη απόφαση ή νόμο, αλλά επιβάλλονταν αυθαίρετα από τον στρατό. Συνεπώς η δικαστική απόφαση φαίνεται να αφορά ατομική περίπτωση της γυναίκας που προσέφυγε και δεν έχει αυτομάτως γενικότερη ισχύ, όπως θα συνέβαινε εάν ακύρωνε ως παράνομη τη διενέργεια τυχόν προβλεπόμενου από νόμο ή διοικητική απόφαση ελέγχου παρθενίας.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστεία, είχαν καταγγείλει πως η απάνθρωπη αυτή διαδικασία ήταν συνήθης στις αιγυπτιακές φυλακές. Το 1998 ήταν έλεγχοι παρθενίας στην Τουρκία, που είχαν προκαλέσει την οργή της δύσης.

Κι ας μη βιασθούν κάποιοι αναγνώστες να σκεφθούν ότι τα απαράδεκτα αυτά τεστ ευδοκιμούν εκτός της πολιτισμένης Ευρώπης, γιατί θα διαψευσθούν. Μόλις το 1979 οι προκλητικοί αυτοί έλεγχοι απαγορεύθηκαν στην Βρετανία, όπου γίνονταν μαζικά από τις βρετανικές Αρχές σε γυναίκες από την Ασία κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News