Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό. Η Σαμίμα πήρε το πρωινό της, φίλησε τους γονείς της κι έφυγε να πάει στο σχολείο της. Στο μεγάλο διάλειμμα εξαφανίστηκε, δεν ξαναγύρισε στο μάθημα. Σήμερα είναι στη Συρία, στο πλάι των τζιχαντιστών, παντρεμένη ίσως με έναν «μαχητή», ένα προσφερόμενο ίσως κορμί για να εκτονώνουν οι «αγωνιστές» τη σεξουαλική τους ένταση, εκπαιδευόμενη ίσως στην τεχνική του αποκεφαλισμού των ομήρων.
Η Σαμίμα, η Καντίζα κι η Αμίρα ήταν φίλες και την κοπάνησαν μαζί. Η τέταρτη φίλη τους είχε ήδη φύγει στη Συρία. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, μόλις δηλώθηκε η εξαφάνισή τους (μια μέρα μετά) διαπιστώθηκε ότι έφυγαν απ' το Γκάτγουικ για Κων/πολη και ζητήθηκε η συνδρομή των τουρκικών αρχών για να παρεμποδιστεί η έξοδός τους προς Συρία. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η ενημέρωση έγινε μετά από ένα τριήμερο και πλέον ήταν πολύ αργά για να εντοπιστούν. Η Βρετανία ενημέρωσε ότι χρησιμοποιούσαν διαβατήριο της Συρίας – που προφανώς τους είχε χορηγηθεί μέσω των διαδικτυακών γνωριμιών τους. Η Τουρκία απαντά ότι δεν μπορεί να διαβάζει στα μάτια όσους εισέρχονται στα εδάφη της, «πρέπει να έχουμε κάποιες ενδείξεις για να τους παρακολουθούμε». Σ’ αυτό το κρίσιμο 48ωρο χάθηκε το παιχνίδι. Ή μήπως είχε χαθεί πριν;
Τα τρία κορίτσια κατάγονταν από εύπορες οικογένειες και κατοικούσαν στο ανατολικό Λονδίνο. Στο σχολείο όπου φοιτούσαν είχε κοπεί η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, οι οικογένειές τους δεν είχαν ανησυχήσει ώστε να σημάνουν συναγερμό – μόνο το πρωινό που έφυγαν, ο πατέρας της Αμίρα είπε ότι η κόρη τους μουρμούρισε κάτι για «σύντομη παντρειά».
Στην κοινότητα του σχολείου έπεσε πανικός. Ανήσυχοι γονείς κλείδωσαν τα παιδιά τους στα σπίτια και συγκεντρώθηκαν στα κάγκελα του σχολείου. Σε δημοσιεύματα της «Guardian» καταχωρήθηκαν δηλώσεις τους: «διαβάζεις στις εφημερίδες για τέτοια περιστατικά, δεν φαντάζεσαι όμως ότι θα σου τύχει», «τα κορίτσια ήταν πολύ έξυπνα και ήξεραν να διατηρήσουν το μυστικό τους επτασφράγιστο», «το σχολείο είναι εξαιρετικό, αυτό που συνέβη είναι τρομερό, αλλά πού έφταιξε το σχολείο;».
Εμπειρογνώμονες, ψυχολόγοι και αναλυτές και πάλι χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου προς τους γονείς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «επιθετική επιχείρηση στρατολόγησης νέων γυναικών». Σημειώνουν ότι παρουσιάζεται μια ωραιοποιημένη εικόνα για τη ζωή στη Συρία, ερεθίζεται ο συναισθηματισμός και τέλος δελεάζονται από την επιχείρηση γοητείας των «μαχητών» – εμφανίζονται σαν «ποπ σταρ», που ο «αγώνας» τούς έχει κάνει μοναχικούς και αναζητούν την αδελφή ψυχή.
Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι κάπου 550 «δυτικές νέες γυναίκες» έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ευρώπη για τη Συρία, οι οικογένειες σχεδόν όλων αιφνιδιάστηκαν, ενώ τα δωμάτιά τους απεικόνιζαν τον συνηθισμένο κόσμο των εφήβων. Το σοκ του περίγυρου ήταν τεράστιο, όμως συγκλονιστικό θα είναι το σοκ των ίδιων των γυναικών – που βρίσκονται μαυροφορεμένες (από την κορυφή ως τα νύχια) με ένα βέλος που καλύπτει ως και τα μάτια, ενδεχομένως στην υπηρεσία ενός άντρα και πιθανότατα στην υπηρεσία ενός «θεϊκού σχεδίου» που σκορπά βίαιο θάνατο.
(Νομίζεις ότι στην ωριμότητά σου έχεις ακούσει κι έχεις διαβάσει για όλη τη βεντάλια των αρρωστημένων μυαλών. Και όμως, η ζωή σε ξεπερνά. Πάντα ξεφυτρώνει ένα χειρότερο).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News