747
Η Λιζ Τσένι κατά τις εργασίες της ειδικής επιτροπής | REUTERS/Jonathan Ernst

Λιζ Τσένι: Η Ρεπουμπλικανή που υψώνει ανάστημα στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2022, 10:30
Η Λιζ Τσένι κατά τις εργασίες της ειδικής επιτροπής
|REUTERS/Jonathan Ernst

Λιζ Τσένι: Η Ρεπουμπλικανή που υψώνει ανάστημα στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2022, 10:30

Οι βιντεοσκοπημένες ακροάσεις για την αιματηρή έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 «είναι ιστορικές γιατί σηματοδοτούν ένα ορόσημο στη μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμού». Αυτά γράφει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στον Guardian o Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής του Μπέρκλεϊ και πρώην υπουργός Εργασίας του Μπιλ Κλίντον, με αφορμή τις συνεχιζόμενες εργασίες της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. 

«Τα γεγονότα που κορυφώθηκαν με την επίθεση στο Καπιτώλιο αποτελούν την πρώτη απόπειρα προεδρικού πραξικοπήματος στα 233 χρόνια ιστορίας του έθνους μας», προσθέτει o Ράιχ.

O πρώην Υπουργός του Μπιλ Κλίντον, όπως και πολλά μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, ξεχωρίζουν ιδιαίτερα το ρόλο της βουλευτού των Ρεπουμπλικανών Λιζ Τσένι. Και παραλληλίζουν το ρόλο της στην επιτροπή με αυτόν που έπαιξε πριν από 49 χρόνια, το 1973, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Χάουαρντ Μπέικερ Τζούνιορ, ο τότε συμπρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας για την εξέταση του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, οι αποκαλύψεις της οποίας έπαιξαν ρόλο στην παραίτηση του Νίξον. 

«Η επιτυχία των ακροάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Τσένι» τονίζει στο άρθρο του ο Ράιχ και ανακαλεί τις νεανικές του μνήμες, όταν το 1973, αντί να διαβάζει για το πανεπιστήμιο παρέμενε κολλημένος, όπως ολόκληρη η Αμερική, στην τηλεόραση για να παρακολουθεί τις δημόσιες και τότε ακροάσεις για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Και υποστηρίζει ότι, όπως ο Μπέικερ έβαλε πάνω από την κομματική του ταυτότητα την αφοσίωση στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και στο κράτος Δικαίου, έτσι και η Τσένι καλείται 49 χρόνια μετά να πράξει το ίδιο.  

Η Τσένι, βουλευτής του Γουαϊόμινγκ και αντιπρόεδρος της επιτροπής για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ «κάλεσε το πλήθος, διέγειρε το πλήθος και άναψε τη φωτιά αυτής της επίθεσης». Δηλαδή αυτό που διαπίστωσε ολόκληρος ο πλανήτης. 

Σε αφιέρωμά στους στην Τσένι, που είναι μητέρα πέντε παιδιών, οι New York Times σημειώνουν ότι η ίδια αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα του ρόλου της.

H Λιζ Τσένι με τον επικεφαλής της επιτροπής Μπένι Τόμσον, ο οποίος δήλωσε ότι τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «εσκεμμένη εκστρατεία» για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας» | REUTERS/Jonathan Ernst

Αλλωστε η κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, δεν είναι ένα στέλεχος των συντηρητικών που θεωρείται ότι αλληθωρίζει προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Αντιθέτως, υπήρξε υψηλόβαθμη μέσα στο κόμμα της και θεωρείται αυστηρών συντηρητικών πεποιθήσεων, γεγονός που προσθέτει αξιοπιστία στην κριτική της προς τον Τραμπ, καθώς στα μάτια πολλών, όσα του καταλογίζει είναι στη βάση δημοκρατικών αρχών και αξιών και δεν αποτελούν βολές «από τα αριστερά». 

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, την έχει ήδη βάλει στο μάτι και το κόμμα του τον στηρίζει. Στις 11 Μαΐου οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες το ξήλωμα της Τσένι από το αξίωμά του γραμματέα-συντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας (θέση που αποτελεί το Νο 3 στην ιεραρχία της ΚΟ) λόγω της συστηματικής κριτικής της στον Τραμπ.

Ο Ράιχ, μιλώντας από τη σκοπιά των Δημοκρατικών, τονίζει ότι μισό αιώνα μετά το Γουότεργκεϊτ η Τσένι έχει την ευκαιρία να θέσει την πίστη το Σύνταγμα πάνω από την κομματική της ταυτότητα. Για να το πετύχει αυτό όμως θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα όχι μόνο στον Τραμπ αλλά και στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που μοιάζει να έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις βουλές του πρώην Προέδρου.

Η δουλειά της επιτροπής όπου συμμετέχει διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και τα μέλη της εξέτασαν πάνω από 1.000 μάρτυρες. Ανάμεσα τους αυτή που προβλήθηκε την Πέμπτη σε βίντεο: η κατάθεση της κόρης του προέδρου, της Ιβάνκα Τραμπ, η οποία παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν πιστεύει τις αιτιάσεις του πατέρα της ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Μέσα από την εξέταση των ντοκουμέντων, τα μέλη της ειδικής επιτροπής που αποτελείται από επτά κοινοβουλευτικούς των Δημοκρατικών και δύο των Ρεπουμπλικάνων, επιχειρούν να φωτίσουν ακόμη και τις χειρονομίες του Τραμπ πριν γίνει η επίθεση στο Καπιτώλιο.

Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων που άρχισε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, προβλήθηκαν βίντεο που δεν είχαν μεταδοθεί ξανά καθώς και καταθέσεις που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής Μπένι Τόμσον (βουλευτή των Δημοκρατικών), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «εσκεμμένη εκστρατεία» για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...