770
Ενας διασώστης σε διαμέρισμα που καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, στη Βηρυτό, το πρωί της Παρασκευής | REUTERS/Louisa Gouliamaki

Λίβανος: Στους 22 οι νεκροί από τα φονικότερα ισραηλινά πλήγματα στο κέντρο της Βηρυτού

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2024, 09:56
Ενας διασώστης σε διαμέρισμα που καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, στη Βηρυτό, το πρωί της Παρασκευής
|REUTERS/Louisa Gouliamaki

Λίβανος: Στους 22 οι νεκροί από τα φονικότερα ισραηλινά πλήγματα στο κέντρο της Βηρυτού

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2024, 09:56

Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί και 117 οι τραυματίες από τα δύο ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό την Πέμπτη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Με βάση αυτόν τον απολογισμό, οι επιδρομές αυτές ήταν οι φονικότερες στην πρωτεύουσα, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Το ένα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό είχε ως στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τον Ουαφίκ Σάφα, ανέφεραν τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σάφα, που φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου και στρατιωτικός σύνδεσμος της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, επέζησε, σύμφωνα με αυτές τις πηγές.

Πυροσβέστες στο σημείο της επίθεσης στην κεντρική Βηρυτό, το βράδυ της Πέμπτης – REUTERS/Louisa Gouliamaki

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Σάφα συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2006, όταν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή δύο ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί πριν από τον πόλεμο του Ιουλίου του 2006. Τα λείψανά τους επεστράφησαν τελικά στο Ισραήλ δύο χρόνια αργότερα.

Σκότωσαν τον επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Δυτική Οχθη

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε την Πέμπτη, τον επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Νουρ Σαμς στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης.

«Αεροσκάφος έπληξε την περιοχή της Τουλκαρέμ και εξουδετέρωσε τον Μοχάμεντ Αμπντουλά, επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Ισλαμικού Τζιχάντ στον Νουρ Σαμς», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι σκότωσε ακόμη έναν μαχητή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμπντουλά ήταν διάδοχος του Μοχάμεντ Τζαμπέρ, γνωστού ως «Αμπού Σουζάα», ο οποίος σκοτώθηκε στις 29 Αυγούστου σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον του καταυλισμού Νουρ Σαμς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, η τρομοκρατική οργάνωση που συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και δραστηριοποιείται στους καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Μοχάμεντ Αμπντουλά ότι «εμπλέκεται σε πολλές επιθέσεις στην περιοχή».

Στον Νουρ Σαμς, τα ένοπλα παρακλάδια διάφορων παλαιστινιακών οργανώσεων ανακοινώνουν συχνά ότι χάνουν μαχητές τους είτε σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες είτε σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Στον καταυλισμό αυτόν στοιβάζονται περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι σε μια περιοχή 0,21 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το 1952 για να υποδεχθεί Παλαιστινίους που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα περίχωρα της Χάιφα μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

Πυρά κατά της αποστολής του ΟΗΕ

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν την Πέμπτη εναντίον δύο θέσεων που χρησιμοποιούνται από ειρηνευτές του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο και εναντίον μιας άλλης την Τετάρτη, όπως ανέφερε η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Η UNIFIL (η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ) ανέφερε πως δύο μέλη της τραυματίστηκαν σε ένα από τα περιστατικά, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης πυροβόλησε ένα παρατηρητήριο στο κύριο αρχηγείο της δύναμης στη Νακούρα, πλήττοντας τον πύργο και προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Δεν υπήρξαν απώλειες στα άλλα δύο συμβάντα, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ κοντά στο γενικό επιτελείο της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει προηγουμένως από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να παραμείνουν «σε προστατευμένους χώρους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση σε ειρηνευτές είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου», ανέφερε σε μια δήλωση η UNIFIL, προσθέτοντας πως είναι σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό.

«Οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν στην περιοχή της Νακούρα, δίπλα σε μια βάση της UNIFIL. Οι στρατιώτες διέταξαν τότε τις δυνάμεις του ΟΗΕ που ήταν παρούσες σε αυτή τη ζώνη να μείνουν σε προστατευμένους χώρους και μετά άνοιξαν πυρ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Η ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο «κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο» και η επιχειρησιακή δράση της αποστολής UNIFIL έχει ουσιαστικά σταματήσει από τις 23 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής της, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι κυανόκρανοι έχουν περιοριστεί στις βάσεις τους, περνώντας σημαντικές περιόδους σε καταφύγια», είπε ο Λακρουά, τονίζοντας ότι η UNIFIL είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για μια διπλωματική λύση.

«H UNIFIL έχει εντολή να στηρίξει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας) αλλά επιμένουμε ότι επαφίεται στις ίδιες τις πλευρές να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται σε αυτήν την απόφαση», είπε στο 15μελές Συμβούλιο.

Το ψήφισμα 1701 δίνει στη UNIFIL την εντολή να βοηθήσει τον στρατό του Λιβάνου να διατηρήσει την περιοχή της μεθορίου με το Ισραήλ χωρίς οπλικά συστήματα ή άλλους ενόπλους, πέραν των μελών του τακτικού στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...