Ανδρες της Χεζμπολάχ δίπλα σε αντιαρματικά πυροβόλα στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας. Η σιιτική οργάνωση που έχει στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη είναι διαρκώς στο στόχαστρο του Ισραήλ | REUTERS/Ali Hashisho/File Photo
Επικαιρότητα

Λίβανος: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κατασκόπων της Μοσάντ

Είκοσι άτομα συνέλαβαν οι Λιβανέζοι με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ, ενώ ανακρίνουν και άλλα 15. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δρούσαν σε μικρούς πυρήνες και συγκέντρωναν στοιχεία για τις κινήσεις της φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ
Protagon Team

Μία είδηση εκ Λιβάνου (που διακίνησε  το έντυπο «Αλ Αχμπαρ» το οποίο εκφράζει θέσεις της Χεζμπολάχ) επιβεβαιώνεται εμμέσως από το Ισραήλ (από το Μέσο The Times of Israel) και αποδεικνύει ότι η μυστική υπηρεσία του εβραϊκού κράτους, η Μοσάντ, έχει καταφέρει να συγκροτήσει πολυεθνικές ομάδες που δουλεύουν για λογαριασμό της στο εξωτερικό και δη στις αραβικές χώρες.

Διότι το κατασκοπευτικό δίκτυο που εξαρθρώθηκε στον Λίβανο περιλαμβάνει άτομα που ανήκουν σχεδόν σε όλες τις εθνότητες και θρησκείες οι οποίες απαρτίζουν το πολύχρωμο μωσαϊκό της Μέσης Ανατολής: από τους Λιβανέζους συνελήφθησαν 20 άτομα (και ανακρίνονται άλλα 15), άλλοι από αυτούς είναι χριστιανοί, άλλοι σουνίτες μουσουλμάνοι, άλλοι δρούζοι, μέχρι και Παλαιστίνιοι (σουνίτες, βέβαια, και αυτοί).

Ολοι αυτοί είχαν δημιουργήσει μικρότερους πυρήνες με πεδίο δράσης τόσο τον Λίβανο όσο και τη Συρία.

Το κατηγορητήριο είναι μάλλον κλασικό: κατασκόπευση της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συγκεκριμένων Παλαιστινίων, αλλά και της ίδιας της μυστικής υπηρεσίας του Λιβάνου. Ο τρόπος που οι πράκτορες της Μοσάντ δούλεψαν παρουσιάζεται και αυτός με κλασικό τρόπο: χρησιμοποίησαν σαν βιτρίνες κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ διείσδυσαν και σε οργανισμούς και υπηρεσίες.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διοχέτευσε η ίδια η Χεζμπολάχ στον Τύπο του Λιβάνου, οι περισσότεροι από τους συνεργάτες της Μοσάντ δεν γνώριζαν ότι εργάζονταν υπέρ του Ισραήλ, αλλά πίστευαν ότι εργοδότες τους ήταν κάποιοι αφανείς διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι. Η εξήγηση που έδωσε η «Αλ Αχμπαρ» για το φαινόμενο της στρατολόγησης τόσων ανθρώπων είναι και αυτή κλασική: φταίει η απελπιστική οικονομική κατάσταση στον Λίβανο, αυτή ευνόησε τη δράση της Μοσάντ.

Πιθανολογεί συνεπώς ότι οι περισσότεροι έγιναν πράκτορες του Ισραήλ «για να επιβιώσουν μέσα στις δραματικές συνθήκες, για να θρέψουν τις οικογένειές τους» και έτσι ενέδωσαν στις προσφορές που τους έγιναν. Ωστόσο «υπάρχουν και εκείνοι που είχαν πολιτικά κίνητρα».

Τα όργανα της Μοσάντ στον Λίβανο, όσοι τέλος πάντων κατηγορούνται, στρατολογήθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διατηρούσαν επαφές μέσω chat και άλλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Τα χρήματα με τα οποία ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους προήλθαν από από τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και από την Ασία, ούτως ώστε να προστατευθεί η βασική πηγή χρηματοδότησής τους, το Ισραήλ.

Σε μία περίπτωση, ένας από τους πυρήνες των κατασκόπων ανέπτυξε και πολεμική δράση, αφού κατάφερε να καταστρέψει μία αποθήκη όπλων της Χαμάς σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην Τύρο.

Ο ενασχολούμενος με τέτοια θέματα συντάκτης της Corriere della Sera  Γκουίντο Ολίμπιο έγραψε ότι η ισραηλινή διείσδυση στα αραβικά κράτη είναι γνωστή εδώ και πολύν καιρό και έχει βαθιές ρίζες, αφού αναπτύχθηκε χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο ο ίδιος επιφυλάσσεται μέχρι νεωτέρας επειδή «ο αριθμός των συλληφθέντων φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλος».