440
Ισραηλινά άρματα μάχης κατευθύνονται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Violeta Santos Moura

Ξεκίνησαν «τοπικές» χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 21:37
Ισραηλινά άρματα μάχης κατευθύνονται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Violeta Santos Moura

Ξεκίνησαν «τοπικές» χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2023, 21:37

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευή ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας τρομοκράτες που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και εξοπλισμό, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, καταβλήθηκαν προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών Αρχών στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 αιχμάλωτοι.

Στις επιδρομές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, τέλος, τις αναφορές ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια, όπως ζήτησαν νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Νετανιάχου: Τα αντίποινα στη Γάζα «ήταν μόνο η αρχή»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα αντίποινα της τελευταίας εβδομάδας για την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα ακολουθήσει ή για πόσο καιρό.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια σύντομη ανακοίνωσή του η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού είχε ξεκινήσει η αργία του εβραϊκού Σαββάτου, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο. «Τονίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», επέμεινε ο Νετανιάχου.

Ενταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Νωρίτερα την Παρασκευή, ισραηλινές οβίδες έπληξαν ένα φυλάκιο του λιβανέζικου στρατού στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Προηγήθηκε μία προειδοποίηση του στρατού της χώρας για μια πιθανή ένοπλη διείσδυση, στην οποία «απάντησε», όπως διαβεβαίωσε, με το πυροβολικό του.

Λίγο αργότερα ωστόσο ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία διείσδυση στο Ισραήλ και ότι οι κάτοικοι ενός μεθοριακού χωριού, στους οποίους είχαν δοθεί οδηγίες να κλειδωθούν στα σπίτια τους, μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα. Ο συναγερμός αφορούσε το χωριό Χανίτα, που απέχει 500 μέτρα από τα σύνορα και βρίσκεται απέναντι από τη λιβανέζικη κοινότητα Ααλμα Ελ Σάεμπ.

Η λιβανέζικη, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ σημείωσε, πάντως, ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε ορισμένες μεθοριακές περιοχές, ως απάντηση στις ισραηλινές επιχειρήσεις σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρθηκε, τέλος, ότι σημειώθηκε μια έκρηξη στον μεθοριακό φράχτη, ο οποίος υπέστη μικρές υλικές ζημίες.

Νεκρός εικονολήπτης του Reuters

Η ανταλλαγής πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εικονολήπτης του Reuters στον νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

«Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο εικονολήπτης Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του Reuters.

Ο Αμπντάλα ήταν μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του πρακτορείου στον νότιο Λίβανο που κάλυπτε απευθείας τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.

Δύο ακόμη μέλη της ομάδας αυτής, δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...