588
Δορυφορική φωτογραφία της Κριμαίας, όπου διακρίνονται τα εκτεταμένα οχυρωματικά έργα των Ρώσων | Satellite image ©2023 Maxar Technologies

Κριμαία: Οι Ρώσοι σκάβουν χαρακώματα και περιμένουν τους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 13:05
Δορυφορική φωτογραφία της Κριμαίας, όπου διακρίνονται τα εκτεταμένα οχυρωματικά έργα των Ρώσων
|Satellite image ©2023 Maxar Technologies

Κριμαία: Οι Ρώσοι σκάβουν χαρακώματα και περιμένουν τους Ουκρανούς

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 13:05

Τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στην Κριμαία καταδεικνύουν ότι παίρνουν στα σοβαρά τις δηλώσεις των ουκρανών αξιωματούχων για ανακατάληψη της χερσονήσου, που προσάρτησε παράνομα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2014.

Μόλις προχθές, ένας ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι όταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φτάσουν στα όρια της Κριμαίας, μετά από μία πετυχημένη αντεπίθεσή τους στα ανατολικά, θα είναι έτοιμες να κάτσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους.

Το Κρεμλίνο πάντως, προετοιμάζεται για μία ουκρανική επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, που παρουσιάζει δορυφορικές φωτογραφίες από την περιοχή, τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει σειρά από οχυρωματικά και αντιαρματικά έργα στην Κριμαία, κατά μήκος των στενών δρόμων που ενώνουν τη χερσόνησο με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Τις φωτογραφίες παρήγγειλε από την Maxar Technologies η Washington Post και σε αυτές διακρίνονται οι αμυντικές κατασκευές.

Παρόμοια έργα εμφανίζονται και κατά μήκος 30 χλμ στις δυτικές ακτές της Κριμαίας, που έχουν στόχο να αποτρέψουν μία αμφίβια επίθεση.

Η ανακατάληψη της Κριμαίας θεωρείται πολύ πιο δύσκολη από ό,τι η ανατολική Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στην χερσόνησο.

Πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022, το Κίεβο είχε σκοπό να προσπαθήσει μόνο με διαπραγματεύσεις να ξαναπάρει πίσω την Κριμαία, όσα χρόνια και αν έπαιρνε αυτό, περιμένοντας υπομονετικά τον διάδοχο του Πούτιν και ελπίζοντας σε διαφορετική αντιμετώπιση.

Από την ώρα που ξεκίνησε ο πόλεμος όμως, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύθηκαν την Κριμαία για να επιτεθούν στην Ουκρανία και συνεχίζουν να το κάνουν. Ετσι, οι Ουκρανοί αποφάσισαν ότι θα επιχειρήσουν να την ανακαταλάβουν με στρατιωτικά μέσα, κάτι που πάντως, θεωρείται πολύ δύσκολο. Είναι όμως, θέμα ζωτικό για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Στη φωτογραφία από τον δορυφόρο, διακρίνονται τα χαρακώματα που έχουν σκάψει οι Ρώσοι κοντά στα σύνορα της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία – Satellite image ©2023 Maxar Technologies

Η εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών είναι ίσως η πιο πολυαναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μετά την εισβολή των Συμμάχων στη Γαλλία, το 1944, σημειώνει χαρακτηριστικά η Telegraph.

Οπως τότε, έτσι και τώρα, όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι είναι αναπόφευκτη, αλλά κανείς εκτός του ουκρανικού αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων, δεν ξέρει σε ποιο σημείο θα ξεκινήσει.

Οι Ρώσοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον νότο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί θα χτυπήσουν τις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ για να αποκόψουν τη χερσαία δίοδο ανάμεσα στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και τη Μελιτούπολη θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς θα βρίσκονται στα δυτικά των νέων ουκρανικών ορίων.

Ουκρανοί πολεμικοί ανταποκριτές θεωρούν ότι μία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων προς τα νότια είναι ο σημαντικότερος στόχος της αντεπίθεσης.

Η Κριμαία ενώνεται με την ουκρανική ενδοχώρα με δύο δρόμους, τον Μ17 που διασχίζει ένα στενό ισθμό και τον Μ18 που διασχίζει μία στενή δίοδο και περνά από μία γέφυρα, η οποία μπορεί εύκολα να ανατιναχθεί.

Υπάρχουν και άλλες δύο δίοδοι από τις οποίες μπορεί να επιχειρήσει ο ουκρανικός στρατός να εισβάλει στην Κριμαία, αλλά είναι ακόμα πιο επικίνδυνες.

Οι Ρώσοι έχουν σκάψει χαρακώματα σε πολλά σημεία που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις φυσικές άμυνες της χερσονήσου.

Σε περίπτωση που θέλουν οι Ουκρανοί να πάρουν πίσω την Κριμαία, υπάρχει μία πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, σύμφωνα με την Τelegraph: να την μετατρέψουν σε μία «γιγαντιαία Χερσώνα», από την οποία οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν τον Νοέμβριο, ενώ την είχαν καταλάβει.

Υπάρχει όμως πάντα η απειλή κλιμάκωσης από τον Πούτιν, με πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που οι Ουκρανοί κερδίσουν έδαφος στην χερσόνησο, η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...