361
Aποψη του μοναστηριού στο Μπάνισκο όπου έχουν κλειστεί οι ένοπλοι | Kosovo Government/Handout via REUTERS

Κόσοβο: Τεταμένη η κατάσταση, με 30 ενόπλους να έχουν οχυρωθεί σε μοναστήρι

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 18:05
Aποψη του μοναστηριού στο Μπάνισκο όπου έχουν κλειστεί οι ένοπλοι
|Kosovo Government/Handout via REUTERS

Κόσοβο: Τεταμένη η κατάσταση, με 30 ενόπλους να έχουν οχυρωθεί σε μοναστήρι

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2023, 18:05

Καθώς μια ομάδα ενόπλων ανδρών έχει οχυρωθεί σε μοναστήρι μετά τον θάνατο, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενός κοσοβάρου αστυνομικού, η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει τεταμένη, με τη μεν Πρίστινα να καταγγέλλει «οργανωμένο έγκλημα που στηρίζεται από αξιωματούχους στο Βελιγράδι» και τη Σερβία να κάνει λόγο για «ψέματα» του Κοσοβάρων.

Περίπου 30 ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί σε ένα μοναστήρι στο Μπάνισκο και είναι περικυκλωμένοι από την αστυνομία, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι, καλώντας τους να παραδοθούν. Νωρίς το απόγευμα η αστυνομία ανέφερε ότι «με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ένας από τους δράστες σκοτώθηκε», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Στη συνέντευξή του ο Κούρτι είπε ότι οι ένοπλοι «δεν είναι πολίτες (…) αλλά επαγγελματίες, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί, που βρίσκονται μέσα και γύρω από το μοναστήρι».

Ο νόμος ορίζει ότι οι αρχές του Κοσόβου δεν μπορούν να επέμβουν σε ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Εξαιρούνται οι έκτακτες συνθήκες, όπως μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός.

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ανέφερε ότι «είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει εάν της ζητηθεί», διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η κοσοβάρικη αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μια ομάδα προσκυνητών από το Νόβι Σαντ και ένας ηγούμενος βρίσκονται στο μοναστήρι. Για την ασφάλειά τους έχουν κλειστεί στο εσωτερικό, αφού οι ένοπλοι «επιτέθηκαν στο μοναστήρι με ένα θωρακισμένο όχημα και μπήκαν δια της βίας».

Οι ταραχές συνεχίζονται από το πρωί, όταν ένας κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε ενώ περιπολούσαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Σύμφωνα με την Πρίστινα, δέχθηκαν επίθεση από διάφορα σημεία, με βαρέα όπλα και χειροβομβίδες.

Ο Αλμπιν Κούρτι έκανε λόγο για «εγκληματική και τρομοκρατική» επίθεση, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι παρέχει οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη «στο οργανωμένο έγκλημα».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στις 20.00 για «να αποκαλύψει όλα τα ψέματα του Αλμπιν Κούρτι, που δημιουργεί χάος και κόλαση» στο Κόσοβο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «τη φρικτή επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας στο Μπάνισκο, στο βόρειο Κόσοβο», προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να δικαστούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...