479
Οι σύνεδροι στην COP16 παρακολουθούν το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες στις οθόνες, κατά την έναρξη της συνόδου | EPA

Κολομβία: Ξεκίνησε η COP16 – o Γκουτέρες ζήτησε μεγάλες κρατικές επενδύσεις για τη φύση

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 16:57
Οι σύνεδροι στην COP16 παρακολουθούν το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες στις οθόνες, κατά την έναρξη της συνόδου
|EPA

Κολομβία: Ξεκίνησε η COP16 – o Γκουτέρες ζήτησε μεγάλες κρατικές επενδύσεις για τη φύση

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2024, 16:57

Παγκόσμιοι ηγέτες, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και διακεκριμένοι ερευνητές καταφθάνουν στο Κάλι της Κολομβίας για τη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι καθοριστική για την τύχη των ταχέως μειούμενων πληθυσμών άγριας ζωής στον πλανήτη.

Η διοργανώτρια χώρα ελπίζει επίσης ότι η σύνοδος κορυφής, η οποία ξεκίνησε επίσημα το βράδυ της Κυριακής, θα είναι η πιο σημαντική στην ιστορία του θεσμού.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα κράτη-μέλη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα να προχωρήσουν σε «μεγάλες επενδύσεις» στο διεθνές ταμείο για την προστασία της φύσης, με βίντεο που προβλήθηκε κατά την τυπική τελετή έναρξης της COP16.

«Πρέπει να φύγουμε από το Κάλι με μεγάλες επενδύσεις στο ταμείο του παγκόσμιου σχεδίου-πλαισίου για τη βιοποικιλότητα και δεσμεύσεις για την κινητοποίηση άλλων πηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης», ώστε το ταμείο να μπορέσει να λειτουργήσει «πλήρως», παρότρυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του την παραμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων, που θα διαρκέσουν έως την 1η Νοεμβρίου.

«Ένας από τους στόχους της Κολομβίας είναι αυτή η σύνοδος να είναι “των λαών”, όπου οι πολίτες, οι κοινότητες των μειονοτήτων, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι επιστήμονες, οι κοινωνικοί φορείς και όλοι οι τομείς θα ακουστούν και θα έχουν ευρεία συμμετοχή στις συζητήσεις», δήλωσε η Σουζάνα Μουχάμαντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τις κυβερνήσεις και την κοινωνία, προκειμένου να συμβάλουμε στη φροντίδα της βιοποικιλότητας».

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα Cop16 αναμένεται να υποδεχθεί 190 χώρες και 15.000 άτομα με στόχο την προστασία της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας. Οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι τα οικοσυστήματα φτάνουν σε ένα σημείο καμπής όπου η εξαφάνιση των ειδών θα μπορούσε να αρχίσει να επιταχύνεται.

Η κολομβιανή κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο πιέζει ώστε οι ιθαγενείς να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία των οικοσυστημάτων της Κολομβίας και δήλωσε ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της Cop16.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα δημιουργήσει περιβαλλοντικές Αρχές υπό την ηγεσία των ιθαγενών με δημόσιες εξουσίες που θα διευθετούν το «ιστορικό χρέος» της Κολομβίας έναντι των κοινοτήτων αυτοχθόνων.

Υστερούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων

Οπως ανέφερε ο Guardian, η Cop16 είναι η πρώτη φορά που οι χώρες θα συναντηθούν για να συζητήσουν την παγκόσμια βιοποικιλότητα μετά τη συμφωνία του Μόντρεαλ το 2022, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες ανέλαβαν μια σειρά από πρωτοφανείς δεσμεύσεις για την προστασία του φυσικού κόσμου.

Οι οικολόγοι τονίζουν ότι ο αριθμός των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών του πλανήτη καταρρέει κάτω από τις πιέσεις της αποψίλωσης των δασών, της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης.

Μόνο το 10% των 196 κρατών που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2022 έχουν από τότε δημοσιεύσει τα σχέδια δράσης για τη φύση, τα οποία συμφώνησαν να παραδώσουν στην Κίνα, ενώ η χρηματοδότηση υπολείπεται κατά πολύ των 20 δισ. δολαρίων ετησίως που απαιτούνται για την προστασία της φύσης και μόνο το 2,8% του παγκόσμιου ωκεανού προστατεύεται «αποτελεσματικά», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...