354
Τουρίστες με γερά πορτοφόλια απολαμβάνουν με θαλαμηγούς τις διακοπές που προσφέρει το σοσιαλκαπιταλιστικό σύστημα στο νησί Χαϊνάν | Luo Yunfei/China News Service/VCG via Getty Images

Κίνα: Η Χαβάη (ή το Μονακό) των πλουσίων λέγεται Χαϊνάν

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:44
Τουρίστες με γερά πορτοφόλια απολαμβάνουν με θαλαμηγούς τις διακοπές που προσφέρει το σοσιαλκαπιταλιστικό σύστημα στο νησί Χαϊνάν
|Luo Yunfei/China News Service/VCG via Getty Images

Κίνα: Η Χαβάη (ή το Μονακό) των πλουσίων λέγεται Χαϊνάν

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:44

Εφόσον βλέπεις κινέζους τουρίστες στα ελληνικά νησιά, θα τους δεις και στο Χαϊνάν. Διότι σε αυτό το κινεζικό νησί πρέπει να έχεις λεφτά για να πας και να κάνεις διακοπές αν είσαι Κινέζος – τουλάχιστον όσα λεφτά χρειάζεσαι για να κολυμπήσεις και στη Μεσόγειο ή στη Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη και στη Σιγκαπούρη (στις συγκεκριμένες ασιατικές χώρες δεν χρειάζεσαι και βίζα).

Το Χαϊνάν είναι ένα τροπικό νησί με «χρυσή άμμο», περίπου στο μέγεθος της Ταϊβάν, στο νοτιότερο άκρο της Κίνας, και επιπλέον αποτελεί τον «παράδεισο» των αφορολόγητων ειδών – στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο αφορολόγητων ειδών στον κόσμο. Επίσης, επειδή το νησί βρέχεται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εκεί υπάρχει και μια γιγάντια ναυτική βάση, όπως και κέντρα εκτόξευσης διαστημικών συσκευών και σκαφών.

Οταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πήγε στο νησί, το 2013, συνειδητοποίησε αμέσως τις δυνατότητές του να γίνει ντόπιος και διεθνής τουριστικός προορισμός. Εκεί την τελευταία δεκαετία έχουν κατασκευαστεί νέα αεροδρόμια, ενώ λειτουργούν σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας και τεράστιοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας. Μάλιστα, διενεργείται και το ετήσιο φόρουμ Bo’ao, μια συνάντηση προσωπικοτήτων, το οποίο αποκαλείται και «Νταβός της Ασίας».

Από το 2023, όταν δέχθηκε ξανά επισκέπτες μετά την κορονοϊκή πανδημία που εξαπέλυσε urbi et orbi το εργαστήριο ιών της Γουχάν, το Χαϊνάν έχει προσελκύσει 90 εκατομμύρια επισκέπτες, περισσότερους από κάθε προηγούμενο έτος. Εκεί, έγραψε το βρετανικό περιοδικό Economist, πολλοί Κινέζοι αναζητούν εμπειρίες που ξεπερνούν την απλή πολυτελή διαμονή σε ακριβά ξενοδοχεία, έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να τους εξυπηρετήσει.

Υπάρχουν μονοπάτια στην ενδοχώρα του νησιού, ιδανικά για πεζοπορία, διανοιγμένα μέσα στο τροπικό δάσος. Υπάρχουν φεστιβάλ μουσικής και σινεμά, αλλά και ιατρικός τουρισμός. Στα μεγάλα νοσοκομεία του νησιού προσφέρονται τα πάντα στους ασθενείς, από αισθητική χειρουργική μέχρι θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Κάπου διαφαίνεται, όμως, ένα προβληματάκι, ασορτί με το υβριδικό σοσιαλκαπιταλιστικό σύστημα του προέδρου Σι: ο πολύς και υψηλών προδιαγραφών τουρισμός δεν αποφέρει και πολλά οφέλη στον τοπικό πληθυσμό, αφού η Χαϊνάν παραμένει από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων του νησιού μειώθηκε σε σύγκριση με άλλες κινεζικές επαρχίες, και το 2022 έπεσε στην 21η θέση, από τη 16η που είχε κατακτήσει το 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...