Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντριι Κόστιν παραιτήθηκε από τη θέση του την Τρίτη, μετά την έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας που αποκάλυψε ένα σύστημα διαφθοράς μεγάλης κλίμακας.
Συγκεκριμένα, δεκάδες αξιωματούχοι κάθε βαθμίδας, φέρεται ότι έκαναν κατάχρηση της θέσης τους για να χαρακτηριστούν «άτομα με αναπηρία» και να αποφύγουν τη στράτευσή τους.
«Ανακαλύφθηκαν πολλές επαίσχυντες πράξεις κατάχρησης» στην Ουκρανία, είπε ο Κόστιν. «Στην κατάσταση αυτή, θεωρώ ότι είναι σωστό να ανακοινώσω την παραίτησή μου».
Λίγο νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το θέμα.
Αξιωματούχοι «διαφόρων κρατικών οργάνων» δήλωσαν «πλασματικές αναπηρίες» ώστε να αποφύγουν τη στράτευσή τους, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα έρευνας των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU).
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν «προσωπικές ευθύνες», αναφερόμενος κυρίως στον γενικό εισαγγελέα.
Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται έπειτα από σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν ιατρικοί αξιωματούχοι που κατηγορούνταν για την έκδοση πλαστών εγγράφων αναπηρίας κυρίως για να επιτρέπουν σε ανυπότακτους να ξεφύγουν από την επιστράτευση.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την Τρίτη ότι ανακάλυψαν μεγάλης κλίμακας σύστημα διαφθοράς στη στράτευση.
Το 2024, 64 αξιωματούχοι κρίθηκαν ύποπτοι για τις εγκληματικές αυτές πράξεις και άλλοι εννέα παραδέχτηκαν την ενοχή τους, σύμφωνα με τη SBU.
Σχεδόν 4.100 πιστοποιητικά αναπηρίας διαγράφηκαν γιατί βασίζονταν σε πλαστά έγγραφα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Υπεύθυνοι των ειδικών ιατρικών επιτροπών θεωρούνται ύποπτοι για την πώληση πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο σπίτι της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της περιφέρειας Χμελνίτσι, στη δυτική Ουκρανία. Παρόμοιες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιφέρειες.
Περισσότεροι από 60 εισαγγελείς της περιφέρειας Χμελνίτσι χαρακτηρίστηκαν ανάπηροι χάρη στις υπηρεσίες αυτής της αξιωματούχου, γεγονός που τους επέτρεψε να πάρουν πολύ υψηλές συντάξεις.
«Δεν είναι μόνο εισαγγελείς, παρεμπιπτόντως. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις προφανώς αδικαιολόγητης αναπηρίας μεταξύ των υπαλλήλων των τελωνείων, των εφοριών, στο σύστημα Ταμείου Συντάξεων και στις τοπικές διοικήσεις», είπε ο Ζελένσκι στη βραδινή του ομιλία.
Η Ουκρανία, που μαστίζεται από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, δεσμεύτηκε να εντείνει την πάταξη των πρακτικών αυτών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο αρκετές ανάλογες υποθέσεις βγήκαν στη φόρα από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, κυρίως στο υπουργείο Αμυνας και στον στρατό, οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή και σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Αυτοκτόνησε σε στρατολογικό γραφείο
Στο μεταξύ, ένας άνδρας, που ήταν καταζητούμενος από τις αρχές επειδή αρνήθηκε να στρατευθεί, αυτοκτόνησε αφού τον συνέλαβε η αστυνομία και τον οδήγησε σε ένα κέντρο στρατολόγησης, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Η τραγωδία αυτή υπογραμμίζει το πρόβλημα της στρατολόγησης στην Ουκρανία, την ώρα που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στο μέτωπο και πολλοί άνδρες κρύβονται, δωροδοκούν ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό για να μην τους στείλουν στον πόλεμο.
Στην Πολτάβα, στην κεντροανατολική Ουκρανία, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας σε μια αίθουσα του στρατολογικού γραφείου και ότι έφερε «προφανή σημάδια» αυτοκτονίας. Ο άνδρας αυτός οδηγήθηκε στο κέντρο στρατολόγησης την Δευτέρα από την αστυνομία. Το όνομά του ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων επειδή δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως να στρατολογηθεί.
«Αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση» ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Facebook το τοπικό στρατολογικό γραφείο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν του ασκήθηκε «σωματική ή ψυχολογική πίεση». Διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του.
Σε ουκρανικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται συχνά βίντεο που δείχνουν άνδρες να οδηγούνται δια της βίας σε στρατολογικά κέντρα, με τους στρατονόμους κάποιες φορές να τους χτυπούν και να τους βάζουν με τη βία μέσα σε αυτοκίνητα.
Οι περισσότεροι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία, με βάση τον στρατιωτικό νόμο, ωστόσο χιλιάδες διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, προσπαθώντας να γλιτώσουν την επιστράτευση. Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους όταν επιχείρησαν να περάσουν κολυμπώντας ποταμούς.
Το σύστημα επιστράτευσης έχει επικριθεί σφοδρά για τις «αδικίες» και τη διαφθορά του, γεγονός που ανάγκασε τον Ζελένσκι να απολύσει όλα τα στελέχη που ήταν αρμόδια για τη στρατολόγηση το 2023.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News