483
|

«Καν’ το όπως η Δανία»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 1 Σεπτεμβρίου 2014, 00:28

«Καν’ το όπως η Δανία»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 1 Σεπτεμβρίου 2014, 00:28

(Ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός. Θέλω όμως να κάνω μια σύντομη ευρύτερη εισαγωγή)

Μοιάζει να είναι κάπως καλύτερη από την προηγούμενη -η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- υπό τον όρο ότι όλοι μαζί θα βγάλουν ένα συνθετικό, προωθητικό μήνυμα για την Ευρώπη. (Κι επειδή έχω καταλάβει ότι σας αρέσει το παρασκήνιο, δείτε πώς επικράτησαν οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες).

Η Φ. Μογκερίνι που είναι η νέα «υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε.» επεβλήθη από τον Μ. Ρέντζι, για τον οποίο δημοσίως έχει μιλήσει διόλου κολακευτικά. Όμως, την υποψηφιότητά της στήριξε τελικά και η Μέρκελ, που χρειάζεται τον Ρέντζι για να εφαρμόσει την οικονομική της ατζέντα, κυρίως όμως την προώθησε η Σοσιαλιστική Ομάδα. Στο δίλημμα αν έπρεπε να διεκδικήσουν το (ανώτερο) πόστο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη Δανή πρωθυπουργό Χ. Θόρνινγκ-Σμιτ ή το υποδεέστερο της «υπουργού Εξωτερικών», οι Σοσιαλιστές διάλεξαν το δεύτερο και άρα βρέθηκε να αποκτά δυναμική η υποψηφιότητα της κ. Μογκερίνι. Στην επιλογή αυτή λέγεται πως κατέληξαν μετά από «καραμπόλα», καθώς ο Πρόεδρος Ολάντ ήθελε να αξιώσει για τον Π. Μοσκοβισί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, στη συνέχεια μιας φήμης που έλεγε πως ο Γιούνκερ έχει υποσχεθεί πως θα δώσει τα οικονομικά χαρτοφυλάκια σε σοσιαλιστές, αν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν είναι σοσιαλιστής»…

Η επιλογή του Ντ. Τουσκ επίσης στα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως να οφείλεται σε μια σειρά συμπτώσεων -αν δεν είχε κατηγορηθεί τόσο πολύ ως φιλο-ρωσική η κ. Μογκερίνι, ίσως να μην είχε τύχη η αντι-ρωσική φιγούρα του κ. Τουσκ. Το γεγονός εξάλλου, ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός υποστηρίχθηκε από τον Ντ. Κάμερον, ενίσχυσε την υποψηφιότητά του -καθώς οι 27 ηγέτες ήθελαν να «αποζημιώσουν» τον βρετανό ομόλογό τους για την ήττα που υπέστη με την επιλογή Γιούνκερ, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει το δημοψήφισμα της Σκωτίας. Και δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές δεν διεκδίκησαν τελικά το συγκεκριμένο πόστο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτίμησε να επιλέξει μιαν υποψηφιότητα από τα «νέα μέλη» που συγκέντρωνε επίσης (αλίμονο!) την επιδοκιμασία της κ. Μέρκελ.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, προχωρούμε προς τη σύνθεση του νέου «κολλεγίου των επιτρόπων». Ο Γιούνκερ θα παρουσιάσει στις 9-10 Σεπτεμβρίου την ομάδα του και τις αρμοδιότητές τους, και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία ακροάσεων απ΄ την Ευρωβουλή -η οποία έχει αξιώσει να υπάρχουν «τουλάχιστον 9 γυναίκες επίτροποι». Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, η Δανή πρωθυπουργός έκανε μια έξυπνη πολιτική κίνηση. Εκ μέρους της χώρας της, όρισε επίτροπο την υπουργό Οικονομικών Μ. Φεστάγκερ, αρχηγό του κόμματος των Σοσιαλ-φιλελεύθερων, που αποτελεί εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στη συνέχεια μιας άλλης φήμης, που λέει ότι ο Γιούνκερ είπε πως θα δώσει όλα τα οικονομικά χαρτοφυλάκια σε γυναίκες, η Δανή πρωθυπουργός έστειλε στις Βρυξέλλες το πρώτο όνομα για την Επιτροπή, που είναι γυναίκα, ας είναι και του αντιπάλου κόμματος, φιλοδοξώντας να λάβει η χώρα της ένα χαρτοφυλάκιο επιρροής.

(Κάνετε μόνοι σας τώρα τις αναλογίες, αναλογιστείτε νοερά τους κορσέδες της καθ' ημάς πολιτικής πρακτικής και πείτε μου ειλικρινά, για μια φορά έστω, δεν θα θέλατε να φωνάξετε «κάν' το όπως η Δανία»;)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News