«Περιμένοντας τον Γκοντό», ήταν το σαρκαστικό σχόλιο του Ρουμάνου πρέσβη στο Λονδίνο αναφορικά με το γεγονός, ότι τα χαράματα της 1ης Ιανουαρίου πλήθη δεξιών-ακροδεξιών πολιτικών και δημοσιογράφων συνέρευσαν στο αεροδρόμιο του Luton για να καταγράψουν το κύμα μεταναστών, που εκτιμούσαν ότι θα πλημμύριζε το αεροδρόμιο μόλις το Big Ben θα έδινε το σήμα της νέας χρονιάς! (Αν σας έχει διαφύγει η πληροφορία, από 1/1/2014 οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ, καθώς έληξαν οι περιοριστικοί όροι που είχαν τεθεί για 7 χρόνια από τη Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο). Έπειτα από ώρες αναμονής λοιπόν, τα πλήθη των βρετανών είδαν χαρούμενους Ρουμάνους να επιστρέφουν στα εγγλέζικα σπίτια τους (έπειτα από τις διακοπές με τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους) και δύο άτομα που έφτασαν για να εργαστούν στη Βρετανία, είχαν ήδη στο χέρι την προσφορά των μελλοντικών εργοδοτών τους…
«Η εισβολή των μεταναστών που ποτέ δεν έγινε» ήταν ο δηκτικός τίτλος άρθρου στην "Guardian", όπου σημειώνεται ότι εις μάτην περίμεναν στη Βρετανία έκτακτες πτήσεις και πλημμυρίδα νέων μεταναστών. Οι Βρετανοί ξύπνησαν την Πρωτοχρονιά και ξαφνιασμένοι δεν βρήκαν στο κατώφλι του σπιτιού τους να κοιμάται μια βουλγάρικη οικογένεια, ούτε προχτές βρήκαν Ρουμάνους να έχουν διαρρήξει τα μαγαζιά τους… Όλα ήταν ήσυχα – σαν πριν.
Η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των Βουλγάρων και των Ρουμάνων σε όλη την ΕΕ είχε δαιμονοποιηθεί με ιδιαίτερα οξύ τρόπο από ορισμένους πολιτικούς και ΜΜΕ στη Βρετανία και τη Γερμανία. Στη Βρετανία ήταν ο ακροδεξιός Ν. Φαράτζ που είχε προβλέψει πως «επειδή οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι ζουν σαν ζώα στις χώρες τους», θα έσπευδαν να μετεγκατασταθούν στη Βρετανία και είχε προδικάσει ότι η χώρα θα υποστεί τα επίχειρα από ένα «επιδημικό κύμα ρουμάνικου εγκλήματος». Μια ομάδα από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ζητούσαν εξάλλου μέχρι την τελευταία στιγμή από τον Ντ. Κάμερον, να μετακυλήσει την απελευθέρωση της διακίνησης προσώπων και περίμεναν τους μετανάστες-που-δεν-ήρθαν σαν τους ταξιτζήδες, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «-έσκου»…
Αντιστοίχως στη Γερμανία το CSU, συμμαχικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της κας Μέρκελ, ανέδειξε το θέμα στην αιχμή της προεκλογικής του καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας με ιδιαίτερη ένταση την ανάγκη παράτασης των περιορισμών, καθώς επίκειται «ο ιδιαίτερα σοβαρός κίνδυνος εκταμίευσης επιδομάτων με απάτες» ("Monde").
Κι αν ο Ντ. Κάμερον δεν έστερξε στις ακροδεξιές κραυγές, ρητά κατηγορηματική ήταν και η γερμανική κυβέρνηση. «Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων είναι τύχη για τους Γερμανούς και τη Γερμανία» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ, ενώ και ο αρμόδιος επίτροπος Λ. Άντορ μίλησε για «υστερία».
Όπως επισημαίνεται εξάλλου στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, το μεγάλο κύμα των μεταναστών από τις δύο χώρες έγινε ήδη με την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων – 3 εκ. Ρουμάνοι και 1 εκ. Βούλγαροι εγκατέλειψαν τότε τις χώρες τους και κατευθύνθηκαν κυρίως προς Ισπανία και Ιταλία, λιγότερο προς Γαλλία και Βρετανία. Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης, πως παρά τους χαμηλούς μισθούς, την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την αποδιοργάνωση του συστήματος υγείας, οι άνθρωποι θέλουν να ζουν στις πατρίδες τους.
Το συμπέρασμα είναι, πως ακριβείς εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν εκ των προτέρων κι όποιος το έκανε αβασάνιστα, εξυπηρετούσε δημαγωγικές σκοπιμότητες. Η μετανάστευση είναι εξάλλου ένα σύνθετο, βαθύ και δύσκολο πρόβλημα, που έχει να κάνει με ανθρώπους – γι΄ αυτό ακριβώς και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με χυδαίες και ταπεινωτικές ρητορείες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News