278
Διασωθέντες, ανάμεσά τους και μία έγκυος, αποβιβάζονται στη Ροτσέλα Ιόνικα της Καλαβρίας, τη Δευτέρα | EPA/Antonello Lupis

Ιταλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι σε δύο ναυάγια στα ανοικτά της Καλαβρίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 12:44
Διασωθέντες, ανάμεσά τους και μία έγκυος, αποβιβάζονται στη Ροτσέλα Ιόνικα της Καλαβρίας, τη Δευτέρα
|EPA/Antonello Lupis

Ιταλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι σε δύο ναυάγια στα ανοικτά της Καλαβρίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 12:44

Δύο ναυάγια σημειώθηκαν την Δευτέρα ανοιχτά της Καλαβρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων, ενώ αγνοούνταν δεκάδες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα πλεούμενο που είχε σαλπάρει από την Τουρκία και μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες, ναυάγησε στα ανοικτά της Καλαβρίας, σε περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας στο Ιόνιο.

Οι αγνοούμενοι ήταν 64, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Κούρδοι.

Από την περασμένη νύχτα, η ιταλική ακτοφυλακή προσπαθούσε να εντοπίσει τυχόν επιζώντες. Γάλλοι τουρίστες σε ιδιωτικό σκάφος διέσωσαν 12 ναυαγούς και ειδοποίησαν τις Αρχές.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν πρώτα σε εμπορικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή και έπειτα από λίγες ώρες στην ξηρά.

Μια γυναίκα πέθανε αμέσως μετά την άφιξη του εμπορικού πλοίου στην Ροτσέλα Ιόνικα της Καλαβρίας. Στις έρευνες για εντοπισμό τυχόν επιζώντων, συμμετείχαν και εναέρια μέσα της ιταλικής ακτοφυλακής.

Την ίδια στιγμή, 10 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο αφού το σκάφος τους πλημμύρισε, αλλά 51 άλλοι επιβαίνοντες στο ίδιο σκάφος διασώθηκαν, σύμφωνα με γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση.

Η RESQSHIP, που διαχειρίζεται το σκάφος διάσωσης μεταναστών «Nadir» ανακοίνωσε στο Χ ότι εντόπισε 61 ανθρώπους σε πλημμυρισμένο, ξύλινο σκάφος, με τους 10 νεκρούς εγκλωβισμένους στο κατώτερο κατάστρωμα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσε ότι δύο εκ των επιζώντων ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους και λάμβαναν ιατρική βοήθεια, προσθέτοντας ότι χρειάζονταν επειγόντως μεταφορά.

Η RESQSHIP δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πού ή πότε έλαβε χώρα η διάσωση, αλλά σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας marinetraffic.com, το «Nadir» βρισκόταν σήμερα στα ανοικτά του λιμανιού της Τυνησίας, Σφαξ.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει πάνω από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014, καθιστώντας το μεταναστευτικό αυτό πέρασμα ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, 11 πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...