606
Κάτοικοι και υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης | REUTERS/Ahmed Al-Kerdi

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό με στόχο ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 20:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/07/2024 01:10
Κάτοικοι και υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης
|REUTERS/Ahmed Al-Kerdi

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό με στόχο ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 20:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/07/2024 01:10

Πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός με στόχο, όπως ανακοίνωσε, το υψηλόβαθμο στέλεχος της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης Φουάντ (ή Μουχσίν) Σουκρ, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για το λουτρό αίματος στο Ματζντάλ Σαμς.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκε η περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του Πολιτικού Γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ. Κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν μια «ισχυρή έκρηξη» στην περιοχή αυτή γύρω στις 19.40 (τοπική και ώρα Ελλάδας).

Σε εικόνες και βίντεο από το σημείο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι τελευταίοι όροφοι ενός πολυόροφου κτιρίου φαίνεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η ισραηλινή επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ 74 ακόμη τραυματίστηκαν, όλοι τους άμαχοι, σύμφωνα με μια πρώτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν αρχικά ότι ο Σουκρ δεν συγκαταλέγεται σε αυτό τον απολογισμό των θυμάτων, επικαλούμενα πηγές της Χεζμπολάχ.

Μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «εξάλειψαν» το κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού».

Εξίσου, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ ανέφερε πως η στρατιωτική επιχείρηση στη Βηρυτό, ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση το Σαββάτο στη μικρή πόλη Ματζντάλ Σαμς, ήταν επιτυχημένη.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ, είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι η Χεζμπολάχ ήταν εκείνη που είχε εκτοξεύσει τη ρουκέτα που άφησε πίσω της 12 νεκρά παιδιά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Φουάντ Σουκρ είχε «βάψει» τα χέρια του με αίμα και στο παρελθόν. Επρόκειτο για «ανώτερο στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο» που έπαιξε «βασικό ρόλο» στις «στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία» αλλά και στην επίθεση στη Βηρυτό, το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους αμερικανοί πεζοναύτες.

Το 2017, μάλιστα, η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι προσφέρει αμοιβές ως αντάλλαγμα για χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό δύο ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σουκρ.

«Εγκληματική ενέργεια» κατήγγειλαν Λίβανος, Ιράν, Χαμάς και Χούθι

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τον ισραηλινό βομβαρδισμό μιλώντας για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, εν μέσω των φόβων για επέκταση του πολέμου που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και για γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.

«Η αχρεία και εγκληματική ενέργεια» των Ισραηλινών δεν θα εμποδίσει «την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Χαμάς και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επίσης καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση, μιλώντας για «επικίνδυνη κλιμάκωση» και για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...