300
Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα Μπένι Γκαντζ ανακοινώνει την παραίτησή του από την κυβέρνηση | REUTERS/Nir Elias

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντζ αποχωρεί από την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 21:28
Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα Μπένι Γκαντζ ανακοινώνει την παραίτησή του από την κυβέρνηση
|REUTERS/Nir Elias

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντζ αποχωρεί από την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 21:28

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, κατηγορώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι στερεί από τη χώρα την «πραγματική νίκη» στον πόλεμο με τη Χαμάς λόγω της πολιτικής που ακολουθεί.

Οπως είπε ο Γκαντζ, το κόμμα του εντάχθηκε στην κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης που σχηματίστηκε μετά τη σφαγή της 7 Οκτωβρίου για το καλό του Ισραήλ.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ο λαός της χώρας αξίζει κάτι περισσότερο από «υποσχέσεις κενού περιεχομένου» και υποστήριξε πως η «πραγματική νίκη» συνεπάγεται την επιστροφή των ομήρων, την αφαίρειση της εξουσίας της Χαμάς στη Γάζα και τη δημιουργία μιας περιφερειακής συμμαχίας κατά του Ιράν.

«Δυστυχώς οι πολιτικές του Νετανιάχου δεν μας επιτρέπουν να φτάσουμε στην πραγματική νίκη», υποστήριξε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαΐου ο Γκαντζ είχε ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση συνασπισμού στις 8 Ιουνίου, εάν ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν υιοθετούσε συγκεκριμένους στόχους, με φόντο με τον πόλεμο στη Γάζα. Στις προτεραιότητες του περιλαμβάνονταν η επιστροφή των ομήρων, η διάλυση της Χαμάς και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, η προοπτική εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης στον παλαιστινιακό θύλακα, η προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία κ.ά..

Ενώ ο Γκαντζ ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει ομιλία στη χώρα το βράδυ του Σαββάτου, στις 8 Ιουνίου, την ανέβαλε λόγω της είδησης της διάσωσης τεσσάρων ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Γκαντζ την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον Μπένι Γκαντς να μην «εγκαταλείψει τη μάχη». «Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν υπαρξιακό πόλεμο σε πολλά μέτωπα. Μπένι, δεν είναι η στιγμή για να εγκαταλείψεις την μάχη, είναι η στιγμή για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Χ ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...