262
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο | REUTERS/David 'Dee' Delgado

Ισραήλ: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γκουτέρες στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 15:01
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο
|REUTERS/David 'Dee' Delgado

Ισραήλ: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γκουτέρες στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 15:01

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, επειδή δεν καταδίκασε την μαζική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, την Τρίτη.

«Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος. Εχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους», σημείωσε ο Κατζ σε σκληρή ανακοίνωσή του.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου του 2023, οι Ισραηλινοί έχουν επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν στήριξε τα θύματα της βάρβαρης επίθεσης, ανάμεσά τους και τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού από τους τρομοκράτες και ότι πήρε το μέρος της Χαμάς στον πόλεμο.

Τα αιτήματα από ισραηλινής πλευράς να παραιτηθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησαν πολύ γρήγορα μετά την έναρξη του πολέμου, όταν δήλωσε ότι η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς «δεν ήρθε από το πουθενά» και ότι «ο παλαιστινιακός λαός (είχε) υποβληθεί σε 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

Το βράδυ της Τρίτης, μετά την εκτόξευση 181 βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ο Γκουτέρες έκανε μία γενικόλογη δήλωση, στην οποία καταδίκασε «την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή» και ζήτησε κατάπαυση του πυρός χωρίς να αναφερθεί καν στην ιρανική επίθεση.

Το γεγονός εξόργισε τους Ισραηλινούς με αποτέλεσμα τη σημερινή απόφαση του Κατζ.

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από όλες τις χώρες και τους θεσμούς να καταδικάσουν την επίθεση του Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...