435
Ο Χουάν Κάρλος την Κυριακή 2 Ιουνίου εμφανίστηκε στο θεωρείο μιας αρένας ταυρομαχιών  | REUTERS / Juan Medina

Ισπανία: Γήρας μοναχικό και πικρό για τον Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 07:45
Ο Χουάν Κάρλος την Κυριακή 2 Ιουνίου εμφανίστηκε στο θεωρείο μιας αρένας ταυρομαχιών 
|REUTERS / Juan Medina

Ισπανία: Γήρας μοναχικό και πικρό για τον Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 07:45

Η πρόθεσή του να «ολοκληρώσει την αποστρατεία» του από τον δημόσιο βίο της Ισπανίας δηλώθηκε προς τον γιο του βασιλιά Φελίπε την προηγούμενη εβδομάδα δι’ επιστολής.

Ωστόσο ο 81 ετών πια Χουάν Κάρλος, πέντε χρόνια μετά την παραίτησή του, τον Ιούνιο του 2014, ήθελε να παραστεί στις παράτες του περασμένου Σαββάτου, στη Σεβίλια, για να τιμήσει την «ημέρα των ενόπλων δυνάμεων» (ε, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι ευσυγκίνητοι, στις παρελάσεις κλαίνε κιόλας).

Ομως ο Φελίπε και η βασίλισσά του δεν συμφώνησαν: ο Χουάν Κάρλος θα ζήσει στο εξής χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω του.

Στην εποχή της βασιλείας του, μετά τον θάνατο του εθνικιστή/φασίστα δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος είχε δρομολογήσει μία σειρά από αλλαγές μέσα από τις οποίες η Ισπανία κατάφερε να βρει τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο ως δημοκρατική χώρα – ο Χουάν Κάρλος ευελπιστεί ότι η Ιστορία θα τον θυμάται για αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο του και όχι για τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια του στον θρόνο. Από τότε, από την εποχή των σκανδάλων δηλαδή, ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, η βασιλομήτωρ Σοφία, πριγκίπισσα της Ελλάδος και της Δανίας, κρύβουν την αποξένωσή τους.

Ετσι, ο Χουάν Κάρλος προβαίνει στον τελικό, λυπηρό χαιρετισμό προς τον κόσμο, γράφει και η La Repubblica, καθώς αποτραβιέται στο… σκοτάδι των κοινών θνητών, γέρος, «χωρίς τη σύζυγό του και δύο από τα παιδιά του – η στερνή πράξη μιας αμφιλεγόμενης ζωής».

Η ιταλική εφημερίδα με λυρισμό περιγράφει το σκηνικό της τωρινής ζωής του: «Η αυλαία πέφτει πάνω στις σκιές των σκανδάλων, πάνω στον μύθο των 1.500 ερωτικών δεσμών, πάνω στο βρώμικο χρήμα. Ο πρώην βασιλιάς δείχνει μόνος, εγκαταλειμμένος από όλους».

Οι Ιταλοί, δείχνουν όμως να γράφουν και αυτοί κάπως συγκινημένοι, αφού ο Χουάν Κάρλος είναι Ρωμαίος εκ γενετής: «Μια θλιβερή φιγούρα είναι αυτή του Χουάν Κάρλος, βασιλιά για 39 χρόνια, που αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγεμόνες της Ευρώπης. Θεώρησε τη Ρώμη και την Ιταλία δεύτερο σπίτι του, αφού στη Ρώμη γεννήθηκε, με την οικογένειά του στην εξορία. Εδώ, στη Βία Κοντότι, βαφτίστηκε από τον καρδινάλιο Πατσέλι, τον μετέπειτα Πάπα Πίο τον 12ο. Εδώ έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του. Εδώ ερχόταν και ερχόταν, τόσες φορές, ως απλός επισκέπτης, ιδιωτικά. Δεν θα ξανάρθει πια».

Στα  γεγονότα που συνέβαλαν στην απομυθοποίηση του Χουάν Κάρλος περιλαμβάνονται ένα αφρικανικό σαφάρι συντροφιά με Κροίσους, το 2012, και με την ερωμένη του, τα χρυσοφόρα κατασκευαστικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία -το σκάνδαλο στο οποίο είχαν εμπλακεί και διάφορα πρόσωπα του στενού κύκλου του-, η υπόθεση διαφθοράς με την εταιρία Noos η οποία κατέληξε στη φυλάκιση του γαμπρού του και την ανάμειξη της κόρης του Κριστίνα, κ.ά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...