449
Ο Μπάιντεν παρουσίασε από τον Λευκό Οίκο ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Στο Τέξας ο Μπάιντεν για να παρηγορήσει τις οικογένειες των θυμάτων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 09:09
Ο Μπάιντεν παρουσίασε από τον Λευκό Οίκο ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Στο Τέξας ο Μπάιντεν για να παρηγορήσει τις οικογένειες των θυμάτων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 09:09

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ίδιος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, θα μεταβούν στο Ουβάλντε του Τέξας τις επόμενες ημέρες για να παρηγορήσουν τις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο.

Ο Μπάιντεν έκανε αυτές τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο όταν παρουσίαζε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας κατά τη δεύτερη επέτειο από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε κάποια κομμάτια στην ομιλία του για να αναφερθεί στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο στο Ουβάλτνε, όπου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

«Η Τζιλ κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Τέξας τις επόμενες ημέρες για να συναντηθούμε με τις οικογένειες και να τους πούμε ότι έχουμε μια αίσθηση, απλώς μια αίσθηση, του πόνου τους. Ελπίζουμε να προσφέρουμε κάποια μικρή παρηγοριά σε μια κοινότητα που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και θλίψης και έχει υποστεί ένα τραύμα», επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Πριν από μερικές ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος είχε μεταβεί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης για να παρηγορήσει τις οικογένειες των δέκα ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε σούπερ μάρκετ. Σχεδόν όλα τα θύματα ήταν Αφροαμερικανοί, ενώ την επίθεση εξαπέλυσε ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής.

«Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος», τόνισε ο Μπάιντεν την Τετάρτη, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

Το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα αποτελεί ένα από τα ζητήματα που διχάζουν περισσότερο τους Αμερικανούς. Αντιπαρατίθενται αυτοί που λένε ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στα όπλα θα σώσει ζωές με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα ίδια τα όπλα δεν ευθύνονται για τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών και ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία να επιβεβαιώσει άμεσα τον διορισμό του Στίβεν Ντέτελμπαχ, τον οποίο έχει επιλέξει για επικεφαλής της υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Οπλων και Εκρηκτικών, αποστολή της οποίας είναι μεταξύ άλλων να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί όπλων.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμη φορά το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, το οποίο αντιτίθεται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

«Πού είναι το θάρρος, πού είναι η γενναιότητά μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό λόμπι;», διερωτήθηκε.

Το NRA εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του μακελειού στο Ουβάλντε, αλλά τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «την πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναβάλει το ετήσιο συνέδριό του, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή στο Χιούστον του Τέξας, στο οποίο αναμένεται να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Αμποτ, οι γερουσιαστές από την πολιτεία Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...