283
Φωτογραφία Αρχείου από τα χιονισμένα Ιμαλάια | GettyImages

Ιμαλάια: Τουλάχιστον 10 νεκροί από χιονοστιβάδα

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 15:45
Φωτογραφία Αρχείου από τα χιονισμένα Ιμαλάια
|GettyImages

Ιμαλάια: Τουλάχιστον 10 νεκροί από χιονοστιβάδα

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 15:45

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 αγνοούνται στα Ιμαλάια, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η ινδική αστυνομία την επομένη του δυστυχήματος με χιονοστιβάδα που παρέσυρε ομάδα ορειβατών.

Η ομάδα αυτή, γράφει το BBC, αποτελούταν από 34 ανθρώπους που φοιτούσαν σε τοπικό ορειβατικό σύλλογο, το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού, επτά διδάσκοντες και μια νοσηλεύτρια. Ο θάνατος τεσσάρων από αυτούς επιβεβαιώθηκε την Τρίτη, μετά την χιονοστιβάδα που προκλήθηκε κοντά στην κορυφή του όρους Ντραουπάντι κα Ντάντα-ΙΙ, ύψους 4.880 μέτρων στο κρατίδιο Ουταραχάντ, στη βόρεια Ινδία.

Οι έρευνες διακόπηκαν λόγω κακοκαιρίας το βράδυ της Τρίτης και ξανάρχισαν το πρωί της Τετάρτης. «Τα σωστικά συνεργεία έχουν περισυλλέξει 10 πτώματα», ανακοίνωσε στο Twitter η αστυνομία του κρατιδίου Ουταραχάντ.

Σύμφωνα με αυτήν, 14 άνθρωποι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 5 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο περιοχής της γειτονικής πόλης Ουταρκάσι. Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν κάποιους από τους διασωθέντες να φτάνουν πεζή στην πόλη αυτή, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Ουταραχάντ, ο Πούσκαρ Σινγ Ντάμι, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η έμπειρη ορειβάτισσα Σαβίτα Κάνσουαλ, μέλος των διδασκόντων της ομάδας, βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. Νωρίτερα φέτος, είχε κατακτήσει το Έβερεστ και το γειτονικό Μακούλου σε διάστημα μόνον 16 ημερών, σημειώνοντας ρεκόρ στις γυναίκες.

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα στάλθηκαν στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών. Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Ριντχίμ Αγκαρουάλ δήλωσε ότι οι ορειβάτες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε χαράδρα λίγο μετά την χιονοστιβάδα.

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποτιμούν σε ποσοστά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια, αλλά οι ορειβάτες έχουν παρατηρήσει διεύρυνση των χαραδρών, νερό σε ζώνες στις οποίες υπήρχε προηγουμένως χιόνι και τον πολλαπλασιασμό των λιμνών παγετώνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...