501
|

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2015, 11:52

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2015, 11:52

Ηταν το μόνο που έλειπε, η τελευταία πινελιά στον πίνακα που απεικονίζει τη Μεσόγειο και τις γύρω περιοχές να φλέγονται.

Η κίνηση της Τουρκίας να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αλλάζει τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη, τουλάχιστον όσον αφορά τις συμμαχίες και την ισορροπία ισχύος.

Οπως έγινε γνωστό, νωρίς σήμερα το πρωί, ρωσικό αεροσκάφος τύπου SU-24 κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με τους Τούρκους να παραδέχονται πως η πράξη αυτή ήταν πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, αφού το αεροσκάφος παραβίαζε τον εναέριο χώρο της κι αφού είχαν προηγηθεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Αντίθετα, οι Ρώσοι αρνούνται πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί και τονίζουν πως το περιστατικό έγινε στον εναέριο χώρο της Συρίας, κατηγορώντας –ουσιαστικά- την Τουρκία. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποκαλύπτει πως η κατάρριψη έγινε από αντιαεροπορικά πυρά κι όχι από F-16, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Το βίντεο με το περιστατικό έγινε viral στο διαδίκτυο μέσα στα πρώτα λεπτά της δημοσιοποίησής του. Αρχικά, φαίνεται να μετατρέπεται το αεροσκάφος σε μια πύρινη σφαίρα και να χάνει ύψος με ιλιγγιώδη ταχύτητα πριν συντριβεί σε λόφο, επί συριακού εδάφους.

VÎDEO – Tirkiyê li balafira Rûsyayê dahttp://goo.gl/W3C6oJ

Posted by Rudaw Kurmanci on Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Οπως μεταδίδει το CNN Turk, οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν ενεργοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους. Μάλιστα, τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών φαίνεται πως βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών Αρχών, αφού αμέσως μετά τη συντριβή του σκάφους, τουρκικά ελικόπτερα εστάλησαν για την περισυλλογή τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό η Τουρκία θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας ώστε να ενημερώσει σχετικά με τα όσα έγιναν.

Λίγο μετά τις 12.00 video που διέρρευσε στο Twitter δείχνει αντάρτες σε συριακό έδαφος να κρατούν έναν πιλότο. Το υλικό εξετάζεται για την αυθεντικότητά του, αφού τα τουρκικά Μέσα μεταδίδουν πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί.

Τι λέει η Ρωσία
Αμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην κατάρριψη του μαχητικού, καθώς το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει το γεγονός «πολύ σοβαρό», ενώ αναμένεται και παρέμβαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας–Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...