Υπάρχουν πολίτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας; Δυστυχώς, ναι. Όπως αντίστοιχα υπάρχουν και νεκροί πολλών βαθμίδων. Για παράδειγμα, στα μάτια ενός μεγάλου μέρους ανθρώπων του «δυτικού πολιτισμού» φαίνεται πως η ζωή των Ρώσων πολιτών δεν έχει καμία αξία. Αν και είναι ίσως περιττό, θυμίζω πως για την πλειονότητα των ξένων ηγετών και πολλών δυτικών ΜΜΕ, τα νεκρά παιδιά του Μπεσλάν, οι νεκροί στο θέατρο «Νορντόστ» στο μετρό και στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ήταν θύματα εξτρεμιστικών και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις επαναστατικών επιθέσεων, ενώ εν αντιθέσει, στις αντίστοιχες επιθέσεις στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία οι νεκροί ήταν θύματα τυφλών τρομοκρατικών ενεργειών. Όπως πολύ σωστά ήταν. Μάλιστα, όσοι προσπαθούν να εμφυσήσουν στην κοινή γνώμη αυτή την άποψη, έχουν αναπτύξει και τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία: «οι εξτρεμιστές παίρνουν την εκδίκησή τους για τον πόλεμο που έκανε ο Πούτιν στην Τσετσενία».
Επειδή τα μαθήματα γεωγραφίας ουδέποτε έβλαψαν κανέναν, καλό θα ήταν να ανοίξουν έναν χάρτη και να διαπιστώσουν πως η Τσετσενία, ανήκει στη Ρωσία. Επίσης αν διαβάσουν με λίγη προσοχή τη σύγχρονη ιστορία, θα ανακαλύψουν πως τον περιβόητο πόλεμο στην Τσετσενία τον έκανε ο αγαπημένος της Δύσης, Γέλτσιν. Όσο για τη σημερινή εικόνα της Τσετσενίας; Από τη στιγμή που αυτή έχει τη μεγαλύτερη αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρη τη Ρωσία και ο Πούτιν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που γίνονται σε αυτή, λαμβάνει τα υψηλότερα ποσοστά του σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία είδηση. Δεν θα είχα κανέναν λόγο να ξαναπιάσω το συγκεκριμένο θέμα, αν χθες δεν έπεφτε στην αντίληψή μου το εμετικό τεύχος της Charlie Hebdo στο οποίο σατιρίζει τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στη Χερσόνησο του Σινά με τους 220 νεκρούς Ρώσους και πολίτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Οι κίνδυνοι του ρωσικού χαμηλού κόστους» Νεκροκεφαλή: «Θα έπρεπε να είχα πάρει την Air Cocaine».
Αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί αν την επόμενη της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας, έβγαινε κάποιο έντυπο στη Ρωσία και σατίριζε την επίθεση έναντι των σκιτσογράφων του περιοδικού. Απάντηση δεν θα δώσω, επειδή γνωρίζοντας το ήθος των Ρώσων, είμαι σίγουρος πως δεν θα βρισκόταν κανείς να σκεφτεί κάτι τόσο χυδαίο. Με τη μόδα του “Je Suis Charlie” εν αποδρομή, αισθάνομαι υπερήφανος που δεν συμμετείχα σε αυτή. Όχι φυσικά γιατί χάρηκα με την επίθεση έναντι των εργαζομένων στο περιοδικό. Το αντίθετο… Απλούστατα, αν την υιοθετούσα, θα ήταν σαν να έπαιζα θέατρο απέναντι στον εαυτό μου και να αποδεχόμουν ένα έντυπο το οποίο χωρίς ίχνος ντροπής έχει αναγάγει την πρόκληση και την προσβολή σε επικερδή ιδεολογία. Μέχρι σήμερα έχω στο μυαλό μου τις εικόνες όσων πήγαν στη διαδήλωση έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα σε ένδειξη συμπαράστασης. Και πολύ καλά έκαναν, γιατί σε κάθε περίπτωση είχαμε να κάνουμε με μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση.
Βέβαια μέχρι σήμερα, είμαι σίγουρος πως πολλοί από αυτούς που πήγαν τότε για υποστήριξη, δεν συναισθάνθηκαν απολύτως τα γεγονότα, αλλά το είδαν περισσότερο ως συμμετοχή σε μία τάση μόδας, όπως για παράδειγμα αυτή της συμμετοχής σε μαραθώνιους αγώνες. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το Airbus έπεσε εξαιτίας τρομοκρατικής επίθεσης. Σε περίπτωση λοιπόν που αποδειχτεί και επίσημα, περιμένω με αγωνία να δω αν θα πραγματοποιηθεί κάποια αντίστοιχη διαδήλωση συμπαράστασης μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News